UPPFLYTTNING I DEN TUNNA U20-SKARAN

moaSverige är tillbaka i Europamästerskapens A-grupp efter söndagens seger över Israel. Laget uppnådde därmed sitt mål och det som förväntades av dem. Att de skulle ha gjort en “otrolig” insats, vilket hörts från vissa håll efter turneringen, är däremot att ta i. Det är ju tyvärr så att leden tunnas ut rejält i U20 i förhållande till de yngre åldersklasserna. Och konkurrensen minskar i motsvarande grad. 

Sverige behövde “bara” vinna den avslutande matchen mot Israel och gjorde det också ganska enkelt, 66-45. Sverige slutade därmed på tredje plats i turneringen, efter suveränerna Bosnien, som vann alla sina matcher, och Grekland, som slutade på samma poäng som Sverige. Grekland hade ju inbördes på Sverige och kom därmed före i tabellen, men det var ytterst nära att Litauen hade snuvat dem på avancemanget till A-gruppen. Grekland undkom med ett nödrop när de vann den avgörande matchen med 68-65.

Det svenska lagets insats präglades som väntat av jämnhet och ett hårt arbete i försvaret. Typiskt var att ingen i det svenska laget nådde ett tvåsiffrigt poängsnitt. Natalie Lindén var den som uppnådde mest. Hon snittade 9.2, tog också mest returer per match (6.6) och var den som spelade mest (drygt 23 minuter) i det svenska laget. Försvarsmässigt var Sverige det lag som släppte in minst antal poäng i turneringen, bara 53.3 per match. Bristen på utstickande stjärnor gjorde att ingen svenska heller kom med i turneringens All Star-lag, som toppades av MVP:n Marica Gajic från Bosnien, en forward på 190 som snittade 20 poäng och 15 returer.

Den bosniska uppflyttningen till A-gruppen var historisk. Det blir första gången som nationen kommer att delta i ett A-slutspel. Historisk blev också Hollands tredjeplats i A-gruppen i DU20, som var landets första EM-medalj i basket någonsin. Spanien blev U20-mästare efter att i finalen ha besegrat ständiga rivalen Frankrike.

Det är tyvärr glest i leden i 20-årsåldern på damsidan, och det är sannerligen inte bara hos oss som det tunnas ut i 20-årsåldern. Bara totalt 26 lag deltog i årets EM-spel i DU20. Om man jämför med U18, så kommer där 41 länder till spel. Man kan
bl a notera att varken Island, Norge, Danmark eller Finland fanns med i U20 i år. Både Danmark och Finland är ju t ex väldigt starka i de yngre åldersgrupperna jämfört med Sverige, i många fall t o m överlägsna, men tycks sedan försvinna helt från arenorna i slutet av tonåren.

Till sist kan vi också konstatera att de något äldre tjejerna, som spelar för Sverige i Universiaden, slutade på tionde plats i turneringen. Italien blev för starka i den sista placeringsmatchen och vann med 52-47. På nytt ledde Ellen Nyström det svenska laget i effektivitet, den här gången med 13 poäng och åtta returer, medan Josefin Vesterberg hade 7+10. Som väntat tog USA åter hem turneringen efter en klar finalseger mot Kanda, 82-63, men det var på håret att det amerikanska laget blev eliminerat i semifinalen. Japan tog då ledningen med 30-16 efter första perioden, och även om USA vann de tre följande perioderna så krigade Japan tillbaka och lyckades ta matchen till två förlängningar. Till slut lyckades dock USA vinna med 102-98.

Share
Updated: 14 juli, 2015 — 20:19