USA STOD EMOT DEN RYSKA UTMANINGEN

u19Inför ett massivt stöd från hemmapubliken var det ryska laget ute efter att hindra USA från att ta sitt sjätte raka VM-guld i U19. Det yngre ryska laget gjorde en bra match, men kunde inte hålla stånd mot de mer fysiska amerikanskorna hela vägen. Framför allt kunde de inte stå emot den amerikanska forwarden A´Ja Wilson, finalens och turneringens bästa spelare.

USA överraskade inledningsvis med att spela mycket zon, vilket nog inte var det bästa draget de kunde göra. Ryskorna tog greppet om matchen och det var inte förrän precis innan halvtid som USA kom ikapp och förbi. De släppte sedan aldrig ledningen, men Ryssland var ända till mitten av fjärde q hack i häl.

Ryssland hade i början av andra perioden ledningen med 27-19, men lyckades inte utnyttja överläget, samtidigt som amerikanskorna malde på med tålamod och gick över till det under turneringen så framgångsrika man-man försvaret. De satte en väldig press på Rysslands point guard Kseniia Levchenko, Moskvatjejen som spelade strålande och briljerade med sitt spelsinne och trepoängsskytte. Centerstjärnan Maria Vadeeva fick däremot inte alls det utrymme som hon och Ryssland hade behövt. Amerikanskorna dubblade henne konsekvent och Vadeevas facit blev för henne blygsamma 11 poäng.

Det definitivt avgörande för matchutgången var dock att den amerikanska kaptenen och powerforwarden A´Ja Wilson tog tag i taktpinnen och visade vägen för sitt lag. Wilson glänste med sin teknik, rörlighet och med sina läckra moves. 30 poäng blev det för Wilson, för övrigt dotter till Sverigebekantingen Roscoe Wilson.

A´Ja Wilson gjorde massor poäng i tresekundersområdet, för amerikanskorna gick konsekvent inside med bollen till de stora spelarna Wilson, Napheesa Collier, Chatrice White och Azura Stevens. Syftet var att sätta press på- och utmana de stora ryskorna och det lyckades de med. De fyra gjorde 68 av USA:s 78 poäng och överhuvud taget var det bara sex amerikanskor som kom med i målprotokollet.

Men det var inte fler ryskor som gjorde poäng heller, för det var en tuff match där coacherna matchade sina bästa spelare stenhårt. Den amerikanska segern skrevs till 78-70 efter att de gjort det ryck i slutet av matchen som definitivt gav dem segern. Wilsons insats och amerikanskornas tuffhet och bättre fysik, men även hetare vilja, blev viktiga faktorer för matchutgången.

Det ryska lagets insats är värd allt beröm, De har här en generation spelare som högst troligt kommer att göra Rysslands damlandslag till den maktfaktor det en gång var. Ryssland hade i detta VM också ett ungt lag. De båda Spartakspelarna Vadeeva och Musina är t ex födda -98, d v s två år yngre än de flesta spelarna i turneringen och lär alltså återkomma i nästa U19-VM, som spelas 2017. Då får de andra länderna något att sätta tänderna i och kanske kan Ryssland då detronisera USA. Än så länge består dock den amerikanska hegemonin. De visade att de är bäst, de hade den bästa spetsen och vann välförtjänt sitt sjätte raka VM-guld i U19.

Share
Updated: 26 juli, 2015 — 22:46