ANNA ÖSTERMAN VISADE VÄGEN NÄR BAJEN TOG FJÄRDE RAKA

ostermanDen pånyttfödda basketklubben Hammarby IF mötte på söndagskvällen Solna Vikings DU17-lag i division 2 södra Svealand i Vasalundshallen och trots att Solnatjejerna var mycket yngre stod man emot mycket bra mot Hammarbys större och följdaktligen mer rutinerade damer. Man spelade ett aggressivt försvarsspel och stressade Bajen stundtals och i anfall flyttade man bollen väldigt snabbt och hade tjejer som såväl kunde ta bollen till korgen som att avsluta på distans. Det räckte dock inte fullt ut, utan Hammarby kunde lugnt och relativt kontrollerat spela sig ur svårigheterna och därmed också ta sin fjärde raka seger den här säsongen. Detta genom en vinst med 58-54. Bäst i Hammarby var Anna Österman med sina 24 poäng.

Det är ju känt sedan länge, inte bara i basketkretsar, att Hammarby Basket är tillbaka i Basketsverige igen sedan i somras och detta genom ett namnbyte på den redan befintliga klubben Stockholmspolisens IF. Hammarbys herrlag har ju stormat fram i division 2 och har till dags datum endast en förlust på sammanlagt sex matcher men damerna vill absolut inte vara sämre.

P4B gjorde på söndagskvällen en intressant djupdykning i basketens seriessystem och begav sig ut till Vasalundshallen för att ta tempen på återuppstådda Hammarby Basket i samband med deras möte med Solna Vikings (DU17) som båda huserar i division 2 Svealand södra.

Hammarbytjejerna inledde matchen på bästa möjliga sätt och skaffade sig snabbt en 10-poängsledning som tvingade Solnas spanska coach, Alberto Garcia, till en tidig timeout. Och med denna marginal följdes lagen åt fram till halvtid. I tredje perioden fick Hammarby dock vissa problem med Solnas presspel vilket ledde till en massa felbeslut och märkliga turnovers och de mycket yngre, piggare och kvickare Solnatjejerna kröp allt närmre i poängprotokollet och till slut hade Hammarby till och med tappat sin ledning.

– Vi tappade fokus och blev stressade av deras press, vilket ledde till ett antal helt onödiga turnovers, berättar Hammarbycoachen Per Danielsen.

Efter en timeout i tredje perioden lyckades man dock åtgärda problemen och på nytt dra ifrån till en tiopoängsledning.

– Vi lyckades hitta tillbaka till lugnet och tryggheten i vårt spel och dessutom med ett bättre försvarsspel än tidigare i matchen och trots ett böljande spel i slutperioderna så lyckades vi hålla undan och vinna matchen, säger Danielsen samtidigt som han erkänner att det här var det bästa laget de mött i serien hittills.

– Vi visste att Solnacoachen Garcia hade gjort ett jättebra jobb med de här tjejerna på kort tid så jag kan inte påstå att vi blev förvånade över att de var så pass bra som de var.

Ni har nu fyra raka segrar. Är det serieseger och division 1 som hägrar?

Nej, det är alldeles för tidigt att säga. Vi tycker dock att vi har gjort det bra som nykomling i serien och om man tittar på tabellen som först nu börjar ta form, så är det flera lag på den övre halvan som fortfarande är obesegrade och som vi ännu inte mött. Såväl Norrort, Eskilstuna som Arvika har ännu inte förlorat så vi vet egentligen inte så mycket om vart vi står. Den närmsta tiden får utvisa, säger Danielsen.

Men målsättningen är att ni skall gå upp?
– Nja, vi skall ta en match i taget helt enkelt men in det långa loppet så är det ju klart att vi vill vinna serien, säger ”försiktighetsgeneralen” Danielsen och fortsätter:

– Vi har som målsättning att vinna serien, men om vi kan ta steget upp vet jag inte. Det krävs väldigt mycket av klubben om vi skall kunna göra det och jag vet inte om man i dagsläget har en plan för detta. Det kanske är för tidigt att gå upp redan i år. Vi är ju trots allt nya i serien och det är mycket som skall till rent organisatoriskt om vi skall kunna gå upp och det får vi nog ta ställning till längre fram när vi ser tabelläget efter nyår.

bajencoacherFirma Hedman & Danielsen har siktet inställt på serieseger med Hammarbys damer.

Hur ser du på dagens trupp? Håller den i division 1?
– Det vågar jag inte uttala mig om. Vi har haft planer på att mäta oss med division 1-lag under speluppehållet som var nyligen, men det blev aldrig av. Dessutom har vi ett helt nytt lag som består till 40 % av gamla Polisentjejer, 40 % är f d Skurutjejer och de resterande 20 % är nya spelare utifrån.

Ni är två gamla basketrävar som håller i det här laget. Det är du, Per Danielsen som är kvar sedan ni bytte från Polisen också är det Andreas Hedman som fick lämna Skuru IK efter förra säsongen. Hur fungerar erat samarbete?
Det fungerar utmärkt och blir bättre och bättre. Vi har inte haft några problem eller skärmytslingar ännu och vi märker att vi ofta tänker samma sak. T ex kan vi båda signalera för byte samtidigt av samma spelare. Det är väl tecken om något på att vi ser saker och ting på samma sätt.

Damer Division 2 Svealand södra
Solna Vikings – Hammarby Basket 54 – 58
(11-21, 13-14, 18-10, 12-13)

Poänggörare Hammarby: 
Anna Österman 26, Merima Omerovic 8, Robira Skogberg 7, Karin Lidman 6, Emelie Hessler 4, Cecilia Israelsson 3, Linda Humla 2, Sara Brodén 2.

Share
Updated: 26 oktober, 2015 — 00:01