KRÖNIKA: LIGAFUNDERINGAR

TiffanyBSalléns Tiffany Brown imponerar

Efter några veckors frånvaro, inte minst beroende på tekniska bekymmer, är det åter dags för en uppdatering. På grund av ekonomiska skäl har P4B:s existens också varit i fara. Nu tycks ändå sajten kunna leva vidare, men i en begränsad omfattning.

Att driva en sajt enbart om dambasket får inte direkt marknaden att skaka i konvulsioner. Arenan, liksom den potentiella läsekretsen och därmed de ekonomiska möjligheterna, är ytterst begränsade. Faktum är ändå att alla andra som rör sig på den nivå som P4B främst avhandlar, d v s liganivån, har betalt för att hålla verksamheten igång. Spelarna har det, liksom föreningsledarna, coacherna och domarna. Om det inte går att hitta någon form för att ersätta eller kompensera dem som håller igång den enda mediakanalen som är helt inriktad på bevakning av dambasketen, så får man räkna med en begränsad bevakning. Och det är väl så sajten får leva vidare. Det kan inte bli någon tät bevakning utan en mer sporadisk.

Det mest uppseendeväckande som hänt i ligan på senare tid är att vi åter fått uppleva att ett lag dragit sig ur. Fryshuset har bestämt sig för att inte delta i det kommande kvalet. “Grunden till beslutet är att klubben i dagsläget inte ser att marknadsvärdet av att spela i någon av de två Basketligorna motsvarar kostnaderna det medför”, säger klubben på sin hemsida.

Rent allmänt är det ett skäl gott som något, men den självklara invändningen är att vi inte skulle ha någon liga om alla tänkte och agerade likadant. Det enda rätta för klubbar som har elitambitioner är förstås att se till att investeringen (kostnaden för att spela i ligan) ger ett mervärde. Det kräver i sin tur att man har eller avsätter resurser med att jobba med t ex marknadsföring och sponsorfrågor. I Fryshusets fall, och det är de inte ensamma om i ligan, saknas nog både resurser och kompetens för att arbeta med sådana saker. Möjligen också viljan.

Fryshuset kommer nu att satsa sina resurser på talangutveckling i Basketettan, där de lyckligtvis får fortsätta eftersom deras farmarlag spelar i den serien. Ligalaget flyttas ju ned till tvåan som en konsekvens av att man inte deltar i kvalet. På sikt räknar dock Fryshuset att återkomma på högsta nivån och det gäller både på dam- och herrsidan.

Att Fryshuset kliver av innebär också att kvalet blir ett lag fattigare. Tre lag kommer att spela om två platser säsongen 2016/17. Från ligan kommer Akropol (antar vi tills vidare) och från Superettan talar det mesta för att Eos, som vi kan betrakta som klara, får sällskap av Östersund. Högsbo har fortfarande chansen, men har på slutet dragit på sig två förluster, mot Wetterbygden och Central, och har ett ett svettigt program kvar.

Högsbo avslutar Superettan med att möta Östersund två gånger och sedan Eos. För Östersund kommer det förmodligen att räcka med att vinna en av matcherna mot Högsbo. Med sina tre importer i täten, mot ett skadedrabbat Högsbo, får Östersund därmed finna sig i att vara stora favoriter i mötena med Göteborgslaget  och i kampen om att ta den ena kvalplatsen.

Om Norrköping och Telge var höstens lag i ligan, får Alvik och Sallén sägas aspirera på de utmärkelserna efter nyår. Alvik är fortfarande obesegrade sedan amerikanskorna anlände och Sallén har just nu åtta raka vinster, en segerrrad som bara överträffas av Udominate (tio). På lördag får Alvik sitt slutliga test, då de möter Luleå på bortaplan. Trots Alviks fina svit skulle det vara overkligt om Luleå åter skulle falla, i så fall tredje gången på rad. Det blir visserligen ett Luleå med ett till delar stukat självförtroende mot ett Alvik med ett som aldrig varit bättre, men måste jag tro något så blir det ändå att Luleå studsar tillbaka och att Alviks segerrad tar slut.

Jag är dock inte beredd att ta gift på det tipset, efter att ha bevittnat Luleås föreställning mot Sallén i LEA förra veckan. Luleå lär inte ha lagt särskilt mycket kraft på lagträningar under landslagsuppehållet och gav också ett osynkat intryck. De saknade Josefine Vesterberg alldeles oerhört, inte minst i defensiven, där Luleåspelarna helt kom till korta mot Salléns stora spelare.

Sallén har genomgått en verklig metamorfos efter att Kelly Grant tog över som head coach. Den erfarne Grants kompetens räcker långt i den inte alltför tuffa coachkonkurrensen i den här ligan. Grant har gett laget harmoni och balans, och ett spel där man verkligen utnyttjar sina styrkor.

Mot Luleå lät sig Sallén inte stressas även när de hamnade i underlägen som såg ut att rinna iväg, utan fullföljde konsekvent sin game-plan, spelade tålmodigt på utan att dra upp tempot och gick inside med bollen. Ett tecken på ett lag i balans är att spelare kommer in från bänken och ger värdefulla bidrag. Flera sådan kom i den här matchen, från Malin Edlund, Emilie Enjebo och Sandra Hansson. Bäst på plan vatr dock point guarden Tiffany Brown, som överglänste sina kollegor i Luleå och visade att hon är en av ligans bästa spelare.

Brown gör oerhörd nytta i Sallén, inte bara för att hon i sin roll passar perfekt i laget. Särskilt skulle man vilja framhålla hennes förmåga att i första hand spela för laget. Hon är förmodligen den allra bästa i ligan när det gäller att ta rätt beslut ifråga om att sätta upp någon annan eller att ta saken i egna händer. Det skall bli oerhört intressant att se vad Brown och Sallén kan åstadkomma i slutspelet. De avslutar grundserien mot Visby och Alvik hemma och i sista matchen Udominate borta.

En något uppseendeväckande händelse var ändå att Akropol efter 23 förluster lyckades besegra bottenrivalen Fryshuset med 58-57. Vinsten kom i grevens tid, för i de tre avslutande matcherna lär Akropol kamma noll. De möter i tur och ordning Telge, Udominate och Alvik. Möjligen skall de kunna få Telge i gungning. Telge, som slutligen lyckades bryta förlusttrenden genom att slå Fryshuset och sedan Norrköping med matchens sista skott, har inte lyckats hålla nivån från höstsäsongen.

Telge, som inte verkar vara riktigt i balans, kan mycket väl komma att missa sitt säsongsmål, att nå semifinal. De lär i kvarten få möta Alvik, som de förlorat mot två gånger i rad. Telges räddning kan bli hemmaplansfördelen, men grundtipset är att Luleå, Udominate, Sallén och Alvik blir semifinalisterna.

Share
Updated: 11 mars, 2016 — 11:06