SKADOR FORTSÄTTER PÅVERKA SLUTSPELET

A46A9975

I ett fullsatt Åkeshov kunde Alvik inte hålla emot Luleå, som skaffade sig läge att avgöra semifinalen hemma på onsdag. Matchen slutade 69-78. Sallén däremot, kvitterade sin matchserie efter seger mot Udominate, som kan vara illa ute på grund av ett bekymmersamt skadeläge.

Lite som man hade trott kunde inte unga Alvik riktigt stå upp mot tunga Luleå i en match som inte var särskilt välspelad men desto tuffare. Typiskt slutspel alltså, och något som bortalaget tjänade mest på. Alvik gjorde vad de kunde, men det vara bara Paula Juhlin som gjorde en bra match vid sidan av den amerikanska produktionen. Övriga var lite för anonyma och det räcker inte mot ett lag som Luleå.

Luleås stora problem är att man just nu bara har åtta spelare till förfogande, en situation som påminner om Sundsvall Saints för några år sedan, då för övrigt Anna Barthold spelade där. Saints, som dessutom hade en medioker ekonomi, for landet runt i slutspelet med sin lilla skara av spelare, sju vill jag minnas, i en liten minibuss.

Skadeläget gör ju också att träningssituationen i Luleå blir besvärlig. Så har det varit ett bra tag för Luleå, som ägnar sig ganska mycket åt att spela mot ett lokalt lag av 17-åriga killar.

Så illa ställt som det var för Sundsvall är det inte i Luleå, men läget är ganska ansträngt och marginalerna små. I matchen mot Alvik fick man t ex Allis Nyström tidigt på tre foul, vilket lämnade bara två övriga spelare på bänken. Det räckte ändå mot Alvik, som inte riktigt förmådde försvara sig mot övermakten. Alvik kan ta bort ett eller två hot, men inte alla som mästarlaget kan mobilisera. Den här kvällen ville hemmalaget inte ge Vanloo eller Bussey skottlägen, så istället var det Sofie Hendrickx som svarade för grädden på moset genom ett ihärdigt trepoängsskytte med bra procent. Hendrickx blev till slut bästa poängplockare i Luleå medan Bussey samlade ihop 17.

Mest och bäst på planen levererade dock Alviks insidespelare Shareta Brown, som är en oerhörd tillgång för sitt lag. Luleåspelarna hade jätteproblem med amerikanskan. De dubblade henne konstant när hon fick bollen nära korgen, men Brown tuffhet och tyngd gjorde att hon ändå kunde riva åt sig hela 18 returer och svara för 22 poäng. En oerhört stark prestation av Brown, som utan tvekan hade belönats med utmärkelsen som årets center om hon hade spelat tillräckligt många matcher.

Luleå kan nu stänga semifinalen hemma på onsdag och det mest sannolika är att så också sker.
– Jag hoppas verkligen att vi gör det, för vi behöver vila spelarna, sa Jens Tillman efter matchen.

Anfallsspelet från Luleå är inte riktigt på topp. Det finns mycket individuell kompetens i laget, men långa stunder är offensiven ganska obalanserad och oharmonisk, något som Tillman instämmer i.
-Vi lägger mest fokus på försvaret på våra träningar nu, eftersom vi är så beroende av det för att få flytet i anfallet. Det är mycket orsakat av att vi måste spela utan Vesterberg. När vi blir utan det hon gör i försvaret får vi inte heller farten med oss in i anfallet, menade Tillman.

Vem som blir finalmotståndare kvittar, menar Luleåcoachen, och svaret lär vi vänta på ett tag. Sallén vann hemmamatchen mot Udominate med 72-60 efter en ny föreställning av Tiffany Brown, årets guard i ligan, som svarade för 32 poäng. Att Sallén vann var ingen större överraskning, men rapporterna från Uppsala säger att Udominates skadeläge kan ha förvärrats på ett kanske ödesdigert sätt.

Det befaras att guarden Hollie Hershon, som bara kunde spela 17 minuter mot Sallén kan ha slitit av korsbandet. Med en redan dyster skadesituation skulle det vara ett dråpslag för Udominate. Mershon, lagets ledande scorer och egentligen enda skytt av klass utifrån, är oumbärlig för sitt lag på bakplanen, nu när man måste klara sig utan Nordström och möjligen också Sally Kabengano, som inte spelade mot Sallén. Om Mershon inte kan fullfölja säsongen är det ett avbräck som kan komma att avgöra deras semifinal. Man kan i så fall drista sig att säga att favoritskapet i matchserien flyttas till Sallén

Share
Updated: 11 april, 2016 — 23:33