EN FINAL ATT DRÖMMA OM?

N46A4294

Drömfinal i Basketligan dam? Ja, kanske. Att det blir en repris på förra årets final är i alla fall i linje med förväntningarna. De bästa och de mest professionella lagen är där de skall vara. Men hur kommer det att sluta? Sannolikt kommer det att avgöras av skadeläget, vilket tippar över favoritskapet åt det ena hållet.

Udominate fick en besvärligare väg till finalen än Luleå. Medan de senare klarade av Alvik i tre raka tvingades Umeålaget spela alla fem. Nyckelmatchen var onekligen den i Uppsala i fredags. När Sallén hade chansen att avgöra på sin hemmaplan, men misslyckades, var semifinalserien i praktiken över. Både mentalt och fysiskt skaffade sig Udominate ett övertag som Sallén inte kunde hantera när det skulle avgöras i Umeå. Visserligen skaffade sig Sallén 7-2 i inledningen, men sedan var det stopp. Man kan säga att det var ett nytt Udominate som kontrollerade resten av matchen och tog en säker seger. Men allt inleddes i fredags.

När Udominate kom till Uppsala var det med kniven på strupen. Väldigt mycket talade för att de inte skulle klara av det. Med sin främsta scorer och enda egentliga skytt utifrån, Holly Mershon, skadad, och med ett väldigt förutsägbart spel, var oddsen på Salléns sida. Men en gammal sanning bekräftades, den att när ett lags stjärna är borta så kliver andra fram och tar sitt ansvar. Och i allmänhet gynnas lagspelet i motsvarande grad. Försvarsspelet var som så ofta på plats, vilket var en förutsättning för att vändningen skulle kunna ske. Men det var i anfallet det hände viktiga saker.

Som väntat packade Sallén ihop sig i försvaret i fast förvissning om att gästerna inte skulle kunna skjuta sig till seger. Men det var precis vad de gjorde. Vem hade t ex förväntat sig att Tanya Massamba, som knappast satt en trea under hela säsongen, skulle skjuta 3/3? Och Frida Aili, som det backades ifrån i försvaret i vanlig ordning, satte skott utifrån på löpande band. När ett lag som inte ens nått upp till 30 % på treorna under säsongen, plötsligt skickar i hälften av dem och i övrigt skjuter förträffligt, blir det väldigt svårslaget. Och ger oerhört mycket råg i ryggen. Sedan fortsatte det på hemmaplan, med delvis andra spelare som klev fram i rampljuset. Sally Kabengano var t ex strålande i sitt skytte i början av matchen och Ilaria Zanoni var det hela matchen. Och när förvarsspelet inte gav Sallén ett enda enkelt skott, kunde matchen bara sluta på ett sätt.

Att möta Luleå i finalserien blir givetvis en helt annan femma. Udominate har visserligen vind i seglen och ett självförtroende som håller på att växa sig högt, men Luleå har kunnat ladda batterierna och rehabilitera sitt sargade lag. De har också hemmaplansfördel och 2-1 i inbördes möten under säsongen. Sådant behöver dock inte betyda ett dugg nu när säsongens sista matcher är i antågande. Betydelsefullt i högsta grad blir istället vilka spelare som är tillgängliga i de redan skadedrabbade lagen. Ett rimligt antagande är att Danielle Hamilton-Carter åter kan vara i spel redan ifrån den första finalen efter sin hjärnskakning, vilket betyder mycket för Luleå, som på senare tid haft för vana att komma till matcherna med bara åtta spelare. Och nu vet vi också att Hollie Mershon i Udominate måste avstå finalserien. Operation väntar för den knäskada hon ådragit sig.

Även om Udominate rest sig på ett intressant sätt efter Mershons skada, så betyder det inte att den effekten kommer att hålla i sig. Sannolikt blir det inte så. I en tuff final kommer Mershon att bli saknad. Det bidrar till att de regerande mästarinnorna rimligen får anses ha ett visst favoritskap. Vi hoppas förstås ändå på en så jämn och så lång finalserie som möjligt, men så blev det inte i den dröm jag hade om finalen förra natten. Jag drömde att finalen slutade 3-0 och att vi som bor söderöver därmed skulle få nöja oss med två fria direktsändningar, Udominates webbsändning av den andra matchen och SVT:s av den tredje. Bekymret är bara att det i drömmen inte framgick vilket lag som vann i raka matcher. Min dröm visade inte något drömresultat, men besannas den så blir tipset att det blir Luleå som hissar bucklan på nytt.

 

Share
Updated: 19 april, 2016 — 09:41