UDOMINATES PERSONALBRIST KAN BLI ÖDESDIGER

A46A0454

Det är fördel Luleå efter segern med 66-60 i den tredje finalmatchen, som karaktäriseras av mer krig än hantverk med precision. Med 2-0 i ryggen och lite mer folk att gå runt på lär inte Luleå tappa två raka matcher mot Udominate, som lider svårt av personalbrist.

Min dröm som sa att det skulle bli 3-0 i finalen besannades lyckligtvis inte. Den profetian sprack i fredags när Udominate utklassade Luleå. I början av den tredje matchen, när bortalaget gick till 10-0, började det likna en repris. Men Luleå kom tillbaka efter den bedrövliga inledningen och de gjorde det redan i den första perioden, De började sätta maximal press på framför allt Udominates guards och spela över första passsningen, vilket förstås är rätt medicin mot Umeålaget, som med både Nordström och Mershon borta, inte har någon som är van att spela i rollen som spelfördelare. Faktum är att inte ens de båda är naturliga point guards. Att laget inte haft en sådan har varit en akilleshäl hela säsongen.

När Luleå tog ledningen i början av andra perioden var det för att inte mer släppa den ifrån sig. Udominate var visserligen i hasorna ett par gånger i sista perioden, men aldrig riktigt nära. Matchen blev aldrig riktigt dramatisk. Luleå vann med viss tvekan men med hyfsad kontroll.

Som väntat blev det en rejält fysisk batalj, inte minst för att Luleå tuffade till sig ordentligt jämfört med den miserabla föreställningen i Umeå senast. Det och hemmalagets försvarsattityd gjorde att Udominatespelarna kom i trångmål hela tiden och gav bort bollen till motståndarlaget 25 gånger. Att de trots den siffran inte blev utklassade är närmast ett mysterium. Förklaringen står närmast att finna i Luleåspelarnas kolossala ineffektivitet i närspelet, med Allis Nyström som det bästa exemplet. Nyström krigade föredömligt i returtagning och i försvaret, men hade en miserabel kväll offensivt med en rad häpnadsväckande missar i öppna lägen nära korgen.

Luleå räddades den här kvällen av Sofie Hendrickx och Katie Bussey. Hendrickx var bäst på plan med sina 17 poäng, tolv returer och fem blockar. Att ta bort Busseys trepoängsskytte var en tydlig del av Udominates gameplan. Det lyckades väldigt bra, men Bussey, som är en smart spelare, utnyttjade situationen till att ofta ta bollen till korgen. Det blev många lägen att göra det, inte minst för att Udominate frekvent bytte på alla screens, en ganska vågad taktik mot den personalbesättning som Luleå har. Men även om Bussey kom upp till 17 poäng, så bidrog det faktum att Udominate fick bort hennes treor till att gästerna aldrig blev helt uträknade.

En ytterligare faktor till att Udominate lyckades hänga på hyggligt var att de åter vann returtagningen överlägset. Det blev totalt 55-38 i den grenen, med Krista Gross i täten. Hon svarade för 15 av dem på egen hand. Tyvärr fick Gross inte i bollarna. Bara 2/10 med alla skott i tresekundersområdet var inte till stor hjälp för laget. De främsta insatserna framåt gjordes av Klaudia Lukacovicova och Frida Aili, som vardera gjorde 15. Slovakiskans halvdistansskott är en stor tillgång och skulle vara ett ännu större hot om laget hade ett bra skytte utifrån. Aili, som varit en bärande faktor i slutspelet för sitt lag, vill oerhört mycket och tar massor av initiativ. Det förstår man, nu när hon åter har chansen att plocka åt sig det SM-guld som saknas i prissamlingen, men känslan är att laget kanske skulle tjäna mer på om inte Aili skulle känna sig pressad att hela tiden ta alla initiativ.

Sammanfattningsvis var det ändå ganska nära för Udominate, trots alla turnovers. I det vältränade och tuffa Umeålaget finns fysiken och orken att hänga med i den här finalserien, men för att kunna matcha Luleå på allvar skulle en spelare ytterligare att rotera på vara en nödvändighet. I en final spelar det inte så stor om man har åtta eller nio, men med bara sex når man den kritiska gränsen. Luleå har sju att gå på, vilket gör en oerhörd skillnad. Det gör att det i nuläget är svårt att se att Luleå skall kunna tappa två matcher på raken. Men att Udominate skall kunna ta den här finalen till fem matcher är t o m ganska sannolikt, för så här långt har Luleå verkligen inte bjudit på storstilade föreställningar. Sedan Josefin Vesterberg försvann ser de istället ut att ha tappat nästan hälften av sin kapacitet.

Share
Updated: 26 april, 2016 — 15:52