SÄSONGSSUMMERING OCH ALL STAR LAG

N46A4253

Den svenska ligasäsongen tog slut i och med den spännande finalen, som spelades under ett mäktigt publiktryck som utklassade herrarnas final i åskådarantal. Det är dags att summera säsongen, bedöma lagens insatser och utse de bästa spelarna.

Säsongen som helhet har varit både upp och ner. Förutsägbarheten har som så ofta varit stor, för bara ett par lag har den professionalitet i sin verksamhet som man skulle önska. Det handlar naturligtvis om ekonomiska resurser i hög grad. Alla har inte organisation för att skaffa resurserna för att kunna konkurrera och i ärlighetens namn finns kanske inte heller ambitionerna på alla håll.

Ändå såg semifinalerna den här säsongen mer ovissa ut än på länge. En av dem gick också till fem matcher, men i slutändan var det topplagen som drog de längsta stråna.

Spelmässigt har det varit riktigt blandad kompott. Ett skäl är att skillnaden mellan de bästa och de sämsta varit oerhört stor. Grundserien har till stora delar varit en utdragen lunk. Enda gången den tände till var efter nyår när Alvik och Sallén fick vind i seglen, radade upp segrar och såg ut att kunna hota topplagen. Ett annat skäl är att de amerikanska spelarna, med några få undantag, inte varit särskilt dominerande. Årets liga avgjordes faktiskt av svenska och europeiska spelare.

På den positiva sidan finns att två lag åter skaffade sig internationell erfarenhet genom spel i Eurocup och ett av dem tog sig till sista 16. Nästa år finns goda möjligheter att fler lag kan satsa på internationellt spel. Minst ett lag undersöker t ex möjligheterna att delta i den östeuropeiska ligan, EEWBL. Goda tecken finns också på att klubbar vid sidan av de två i toppen har visat ambitioner att satsa långsiktigt med kontinuitet och seriösa träningsupplägg, t ex Norrköping och Visby. Och så måste ju själva finalserien på fem matcher lyftas fram, inte minst tack vare spänningen, uppmärksamheten och publikintresset den drog till sig, så till den grad att herrfinalen hamnade i skuggan.

Att ligan numera spelas med tio deltagande lag har ännu inte gett effekterna att den blivit jämnare, eller att värdematcherna har ökat. Kanske kan det bli så i högre grad nästa säsong, då två lag med ambitioner från ettan tar steget upp. Intressant blir också att se vad det betyder att lagen från och med nu får ha tre spelare som kommer från området utanför EU/EES. Vi kan nog räkna med antalet amerikanskor i ligan kommer att öka. Hur det kommer att påverka konkurrensläget återstår att se.

På önskelistan inför nästa säsong står bland annat ett bättre spelschema, där man skulle vilja se att fler håller sig till de fasta speldagarna. Det är definitivt att föredra för att fokusera intresset och bidrar till en bättre rytm för spelarna, d v s i förhållandet match/träning. Ett spöke i sammanhanget är matchflyttarna p g a internationellt spel. Så behöver det dock inte vara. I andra ligor i Europa har man fasta speladagar på helgerna och internationell match i veckan. Att inte svenska lag kan ha den rytmen är förvånande.

Man kan också ha förhoppningar om att klubbarna tar kliv i sin utveckling så att vi får se mer satsningar som liknar professionella. Och ett annat förbättringsområde är mediarelationer. I det avseendet ligger damlagen hästlängder efter herrarna, och i synnerhet för webbsidor som den här är det märkvärdigt svårt att få det rätta samarbetet. Klubbarna, coacherna och lagen måste förbättra sin tillgänglighet avsevärt. När man sysslar med elitverksamhet måste man finna sig i att vara påpassad och att bli uppmärksammad i olika sammanhang, inte bara när man själv tycker att det passar. Man behöver faktiskt se på varje tillfälle att få rubriker som en möjlighet. Det duger inte
att t ex låta bli att svara på frågor eller att göra sig otillgänglig bara för att man förlorat en match.

Det lagen presterat under säsongen vill jag betygsätta som följer.

Mycket bra: Luleå, Udominate.
Luleå har haft en del baksmällor och stundtals varit överraskande svajiga i sitt spel, men avancemang till andra rundan i Eurocup och att mästerskapet försvarades, gör att man inte kan begära mer rent resultatmässigt. Udominate klarade sig inte från gruppspelet i Eurocup, men tog sig till final i ligan och gav, trots massiva skadeproblem, Luleå en match ända in på mållinjen.

Bra: Sallén, Alvik, Visby, Norrköping. Både Sallén och Alvik fick ordentliga lyft efter jul, i det första fallet beroende på att den nye coachen lyckades dra i helt rätt trådar och få ut det mesta av laget. I Alviks fall kompletterades laget med exakt de rätta spelartyperna för att hela laget skulle prestera på en ny nivå. Och båda tog sig också till semifinal. Visby har fått en nystart på olika sätt och uppvisat goda intentioner i spel och struktur, medan Norrköping spelat kanske smartast av alla och är det lag som fått ut mest sett till förutsättningar.

Mindre bra: Telge, Mark. Telge såg starka ut på hösten, men när konkurrenterna flyttade fram positionerna under andra halvan gick Telge den motsatta vägen. Mark hade svårt att ens få ihop ett lag i höstas, fick inte ihop det rätta bygget och säsongen blev därefter: väldigt ojämn och helt utan stabilitet.

Dåliga: Fryshuset, Akropol. Fryshuset gjorde ingen satsning värdigt ett ligalag och avslutade följdriktigt med att dra sig ur kvalet och acceptera en nedflyttning. Akropol, som haft mycket turbulens och skador och en personalomsättning av guds nåde, försökte i alla fall men spelade sig till slut ned till ettan.

De allstarlag som borde utses ser enligt mitt tyckande ut på följande sätt. Och det blir förstås mycket Luleå och Udominate. Jag har satt gränsen vid minimum 15 matcher, vilket gör att i stort sett alla som uppträtt under säsongen varit tillgängliga. Lagen är inte nödvändigtvis sammansatta med hänsyn till positionerna på planen.

Det svenska laget

Frida Aili, Udominate
Katarina Andersson, Sallén
Anna Barthold, Luleå
Martina Stålvant, Luleå
Josefine Vesterberg, Luleå

Att Luleåtrion skall vara här är nog oomtvistat och ett enkelt val. Aili har gjort sin kanske bästa säsong och klev fram ordentligt i slutspelet och tog ett jätteansvar när skadorna började göra sig gällande i hennes lag. Andersson kom med därför att hon fortfarande är den effektivaste svenska centern, vilket hon visade inte minst i slutspelet.

Det svenska andralaget

Kadidja Andersson, Sallén
Elin Ljunggren, Mark
Allis Nyström, Luleå
Agnes Nordström, Udominate
Ellen Åström, Telge

Nära: Sally Kabengano, Udominate, Tanya Massamba, Udominate och Klara Lundquist, Alvik

Här är konkurrensen hårdare, men jag vill mena att landslagsdebutanterna Ljunggren och Åström under säsongen har gjort sig förtjänta av att vara på listan. Den rutinerade Kadidja Andersson blev riktigt bra när Sallén lyfte under säsongen och Nordström var tills hon blev skadad den som gick i täten för sitt lag. Nyström har genomgående varit bra, trots stunder i finalen då det var märkvärdigt svårt att få i bollen.

Bästa svenska spelare: Josefine Vesterberg
Bästa rookie: Danielle Elvbo, Fryshuset

Det europeiska laget

Krista Gross, Udominate
Sofie Hendrickx, Luleå
Klaudia Lukacovicova, Udominate
Julie Vanloo, Luleå
Ilaria Zanoni, Udominate

Nära: Grace Alonso, Mark, Sofia Pelander, Norrköping och Inesa Visgaudaite, Visby

Bästa europeiska spelare: Ilaria Zanoni

Idel finalister i laget alltså och även om formen har varierat för flera av dem under säsongen och mellan matcher så är de ändå de europeiska spelare som uppvisat den högsta nivån.

Det amerikanska laget

Shareeta Brown, Alvik
Tiffany Brown, Sallén
Katie Bussey, Luleå
Essy Davis, Alvik
Hollie Mershon, Udominate

Nära: Taneisha Harrison, Telge, Tavelyn James, Norrköping och Samarie Walker, Visby

Bästa amerikanska spelare: Katie Bussey

Det svåraste laget att ta ut och det blev många bakplansspelare, men majoriteten av amerikanskorna håller ju till där. Bussey och Brown är självskrivna. Jag väljer också Udominates ledande scorer, Mershon, som oturligt nog blev skadad när ligan skulle avgöras. Alviks amerikanskor presterade utomordentligt och gav, när de kom, sitt lag ett lyft som nästan var häpnadsväckande.

Share
Updated: 2 maj, 2016 — 15:52