UPPLADDNING INFÖR NÄSTA SÄSONG

V_1684

Uppladdningen inför nästa säsong är, om inte i full sving, så i alla fall igång. Två nya lag är med i ligaleken och redan nu kan vi börja hoppas på en jämnare serie än på länge, i alla fall på nivån under de två topplagen. Men vem hamnar var, och vem förlorar vem i jakten på laget som skall leverera säsongen 2016/17?

Även nästa säsong kommer BLD att innehålla tio lag. Efter Akropols och Fryshuset utträde blir det större geografisk spridning, då Östersund och Eos från Lund tar steget upp. Sannolikt kommer det också att bidra till att nivån höjs. Från de båda nykomlingarnas sida har det ju kommit signaler om att man menar allvar med sina satsningar. Högst sannolikt kommer det att innebära en ökning av ligans totala resurser. Nackdelen sett ur det största distriktets perspektiv är att färre matcher kommer att spelas i 08-området och titeln kommer allt längre bort. Men det är faktiskt i linje med utvecklingen inom de stora lagidrotterna. Det är lagen utanför Stockholm som tar hem mästerskapen i t ex fotboll, handboll och ishockey.

Under några månader framöver vidtar ”silly season”-cirkusen, den period då klubbarna jagar spelare och coacher, och lagen skall sättas samman. Precis som förra året har P4B en “silly season”- sida, där vi följer upp hur klubbarnas trupper tar form, men där också rykten som cirkulerar på marknaden publiceras. Vi behöver dock hjälp med uppdateringarna. Hör av dig till oss om du har någon information, eller ett rykte, om vad som händer på spelar- och coachfronten inför nästa säsong.

Utgångsläget för lagen är givetvis vilka man kommer att tappa och som vanligt kommer nog ligan att dräneras på ett antal spelare. Det kan nog ändå bli så att bortfallet inte blir lika stort som de senaste säsongerna, vilket i så fall är positivt. Det handlar främst om vilka som slutar och hur många som beger sig till utlandet eller college.

Förra året drabbades t ex Mark hårt av ett stort bortfall av svenska spelare. Sådant kan naturligtvis hända igen, där och när man minst anar det. Annars handlar det mycket om hur ett antal veteraner kommer att ställa sig till fortsatt spel. Hur gör t ex Uppsalakvartetten Kadidja Andersson, Katarina Andersson, Malin Edlund och Christy Bacon? Kommer Marlene Wallin att fortsätta i Visby, trots den besvärliga vardagssituationen och skadebekymren? Hur gör Josefin Olheim i Telge? Anna Barthold i Luleå? Barthold har skickat ut signaler om att hon fortsätter ytterligare någon säsong, medan det nog är mer osäkert med Uppsalaspelarna. Klubben tycks stå med ett blankt papper inför nästa säsong, där namnsponsorn Sallén hoppat av och mycket talar för någon form av nystart även lagmässigt.

Det kan också hända att någon/några av de bästa svenskorna får möjlighet att spela i europeiska klubbar och t o m att någon skulle kunna återvända hem, men i övrigt blir det åter ett bortfall till college. Av det som är känt hittills vet vi att följande spelare flyttar sina bopålar till USA i höst:
Anna Lundquist, Alvik
Elsa Landberg, Alvik
Lovisa Brunnberg, Luleå
Adriana Camber, Uppsala
Anna Thomasdotter, Eos
Moa Lundqvist, Östersund
Fanny Wadling, BG Luleå

Några spelare har gjort sina sista år på college, vilket kan öppna för återkomster. Mikaela Gustavsson, som gick på Maine, lär antagligen hamna i Telge om hon återvänder. Men intressantare blir vem som fångar upp Nathalie Fontaine, som gjort sitt sista år på Ball State. Fontaine hade ju ett strålande avslutningsår, då hon snittade 20,6 poäng och 10,7 returer. Hon blev också utsedd till MAC-konferensens bästa spelare och innehar poängrekordet på Ball State. Om Fontaine återvänder till Sverige lär det knappast bli till moderklubben Fryshuset, som numera huserar i Basketettan.

Ännu är inte mycket klart vad gäller spelare i de svenska ligalagen. Det är en trend att man rent generellt bara gör avtal en säsong i taget. Bara en handfull spelare är ännu bekräftade som klara och bland importerna är det endast Hollie Mershon, Udominate, som vi säkert vet återvänder. Det är alltså inte mycket vi fått vetskap om i dagsläget, men det kan också ha att göra med att klubbarna håller inne med informationen.

Högst sannolikt skall vi i alla fall räkna med att det blir de två finallagen som kommer att skaffa sig de starkaste korten. De största pengarna finns i Luleå och Umeå och blir det några spektakulära svenska värvningar, t ex att sådana som Elin Ljunggren eller Ellen Åström rör på sig, så kommer det att bli till ett av de två topplagen. Luleå och Udominate kommer också att ha den bästa nivån på importerna.

Påfyllningen till ligan kommer förstås att i huvudsak ske från Basketettan och från de lag som åkte ur ligan. Både Akropol och Fryshuset har sagt att man vill återkomma till högsta serien, men frågan är hur många av spelarna som följer med en division ned för att hjälpa till i det arbetet. De som vill fortsätta spela i ligan får finna sig i att flytta till annan ort och kanske är några av dem villiga till det. Redan förra året kastade några klubbar ut krokar efter några av de här spelarna, och sannolikt blir det några napp i år. Namn som det kan handla om är t ex Erica Iderstål, Kristin Seman, Jaiteh Darbo (alla Fryshuset) samt Katarina Milenkovic och Evelyn Troha (Akropol).

Ett lag i ettan som kommer att få släppa ifrån sig några av sina unga och lovande spelare är Norrort. Flera av dem har uppvaktats av ett flertal klubbar. Känt är att Emilia Stocklassa (från Täby) och Karolina Tellman (Djursholm) är nära att hamna i Udominate, medan uppgifter till P4B säger att nästa klubbadress för Helene Haegerstrand (Djursholm) blir Alvik.

Begärliga kan också också eleverna som i år gör sina sista år på Riksidrottsgymnasierna bli. Sju spelare avslutar t ex sin tid på BG Luleå, av vilka hetast på marknaden är Fanny Wadling, Embla Andersson (ursprungligen från Alvik) och Luleåtjejen Felicia Ponturo. Wadling är ju inte tillgänglig för svenska klubbar eftersom hon skall till college och Alvik ligger på för att få hem Embla Andersson. Men Luleå brukar ju alltid fylla på med någon spelare från BG, så chansen är väl stor att det bir så även i år.

Även på coachfronten är mycket oklart, vilket förstås är den prioriterade frågan för klubbarna. Spelare bestämmer sig ju i allmänhet inte förrän de vet vem som blir tränare.

Fyra klubbar har bekräftat vilka som blir deras head-coacher:
Alvik: Jurgita Kausaite
Eos: Johanna Ericsson
Norrköping: Jesper Sundberg
Visby: David Leman

I sex lag är alltså coachfrågan oklar alternativt obekräftad:
Frank Alm fortsätter inte i Mark. Inget har ännu hörts om ersättare. Att Tamara Ruzic fortsätter i Udominate är nog inget vågat tips och om inte de ekonomiska förutsättningarna blir avsevärt försämrade i Uppsala är väl chansen också stor att Kelly Grant gör likadant. Hur det blir med Hanna Bouldwin i Telge kan vara mer osäkert. Laget har inte rosat marknaden i utvecklingshänseende, men coachens framtid hänger mycket på klubbledningens inställning. Och där varierar det mellan klubbarna som vi vet, alltifrån de som har väldigt ”kort stubin” till de som har änglars tålamod trots uteblivna framgångar.

Krister Blomgren förde upp Östersund och skulle i normalfallet vara ett givet val för nykomlingarna. Blomgren har dock ett krävande jobb vid sidan av, som bl a innehåller mycket resande och därmed frånvaro. Östersund kommer därför troligen att hamna i ett dubbelkommando. De söker just nu en steg-4 coach. Hittar de en sådan kan det vara förutsättningen för att Blomgren tillsammans med denne/denna kan fortsätta leda laget. Och slutligen Jens Tillman i Luleå, som direkt efter den sista finalen kastade ur sig att han är lite less och t o m kan tänka sig att byta sport för att få miljöombyte. Med lite perspektiv säger han nu att han istället kan tänka sig att stanna länge i Luleå Basket.

 

 

Share
Updated: 8 maj, 2016 — 22:46