ROVFÅGLAR BILDAR ALLIANS

Färnebo Eagles besökte Uppsala Basket Dam nyligen och fick springa in med Uppsala-laget i samband med presentationen inför matchen.

Istället för att P4B:s hemsida står och förfaller helt utan uppdateringar tänkte jag ta den i anspråk för en stund, för jag skulle vilja berätta om ett basketprojekt som jag har dragit igång. Alltid intresserar det någon. Anledningen till att jag skriver om det här är att det kanske finns någon som blir sugen på att vara med och driva projektet framåt, på ett eller annat sätt.

Syftet med projektet var från början bara att jag ville fortsätta coacha basket och behövde någonstans att göra detta, men då det inte fanns någon basketklubb i närheten av orten dit jag flyttat och då jag inte var välkommen till den lokala idrottsföreningen som inte var intresserad av en basketsektion, blev det helt enkelt så att jag drog igång en egen, helt ny klubb.

Det är inte första gången jag gör detta. Jag har tidigare startat stockholmsklubbarna Bagarmossen Basket, Hagsta Lions och Sätra Basket. Mälarhöjdens IK hade under en kortare period en basketsession och även där var jag med och drog igång det hela. Och även om de flesta av dessa nämnda klubbar inte överlevt så finns trots allt erfarenheten där. Men nu handlar det om att dra igång en klubb i nya basketdistriktet Norra Svealand.

Sagt och gjort, Färnebo Eagles startades med Österfärnebo i Sandvikens kommuns södra regioner som hemort. Färnebo är en förkortning av namnet Österfärnebo och Färnebofjärden som tillhör de sydligaste delarna av Dalälven. I Färnebofjärdens Nationalpark finns det gott om kungsörnar och det finns även möjlighet att få beskåda dessa från ett gömsle. Därav namnet Eagles. Det fina med att starta en klubb i just Österfärnebo var att det finns en fantastiskt fin, nybyggd och fullstor sporthall på orten, vilket är förvånansvärt då orten inte ens har 500 invånare.

Basketverksamheten drogs igång i september 2016 och jag fick allt jag “pekade på”! Skall man starta en helt ny förening så vill man ju bygga underifrån och därför riktade jag mig till åldersgrupperna 07/08 och 09/10, flickor och pojkar, och nu ståtar klubben med fyra ungdomslag i just dessa åldrar. Ledare har växt upp som svampar ur marken och bl a har föräldrar som själva spelat basket i ungdomsåren återknutit bekantskapen med basketen och gör nu fina ledarinsatser vid min sida. Dessutom dök det helt oväntat upp en amerikan som numera bor med sin familj strax utanför orten och som spelat basket i USA i ca tio år. Han blev eld och lågor när han fick höra talas om att en basketklubb startats på bygden. Man kan säga att uppstarten av Färnebo Eagles har gått som på räls och urinvånarna har verkligen tagit basketen till sig på ett sätt jag inte trodde var möjligt. Klubben har dessutom ett damlag på gång och som dock tränar i centrala Sandviken en gång i veckan. Man kan nästan tala om en basketboom i Österfärnebo. Nyligen fyllde vi en storbuss med 50 personer. Spelare, syskon och föräldrar åkte tillsammans till Uppsala för att se en basketligamatch. De som inte fick plats i bussen tog egna bilar och vi blev ca 70 personer totalt från lilla Österfärnebo med omnejd. Och efter att ha fått se en jättespännande match som inte avgjordes förrän i slutsekunderna och som dessutom var paketerad på bästa möjliga sätt (tack Uppsala Basket Dam), åkte ALLA hem med ett stort leende på läpparna och undrade när nästa match spelades.

Samtidigt som jag började jobba med Färnebo Eagles insåg jag att det är ont om klubbar i vårt distrikt Norra Svealand. Detta trots att det rätt så stort till ytan och numera är en sammanslagning mellan tre tidigare enskilda distrikt (Gävle-Dala, Västmanland och Uppland). Jag förstod även att det inte fanns så många lag i de åldrar vi startat upp och att vi skulle vara tvungna att resa långt för att få spela match och det var då eldsjälen i mig började brinna lite mer än vanligt och kläckte idéen med att starta ytterligare en förening. En systerförening till Eagles i grannkommunen Heby.

Sagt och gjort! Östervåla Buzzards bildades med hela Heby Kommun som verksamhetsområde. Vi lyckades skrapa ihop lite överblivna träningstider på två orter i kommunen och drog igång ett lag för F06/07 i Tärnsjö och två lag i Östervåla, F09/10 och P07/08. Även här har intresset varit till belåtenhet och resultatet har blivit tre välfungerande lag med ett helt OK antal spelare i respektive grupp. Och även här i Östervåla har det dykt upp ledarämnen från ingenstans. Dock inte från USA men väl ifrån vårt grannland Finland, där en förälder spelat basket i ca tio år och som nu kommer att bidra med sina ledaregenskaper. Det ser även för Buzzards del mycket ljust och positivt ut inför framtiden.

Östervåla Buzzards, F09/10

Eagles och Buzzards, Örnar och Vråkar. Det är nu projektet kommer in i bilden och som dessutom kommer att ta ytterligare steg. Projektet går numera under namnet Raptors Basketball (som betyder rovfåglar) och tanken är att Raptors skall vara en alliansförening bestående av 4-5 mindre klubbar som alla jobbar på ett likartat sätt, dvs prioriterar samma saker och har samma värdegrund o s v. Raptors kommer att bestå av klubbar som var och en kanske inte kan bli så jättestora av olika anledningar, men som tillsammans kommer kunna erbjuda en riktigt bra basketverksamhet för de som vill satsa på basket när de blir äldre. Kontakt har även tagits med tre mindre, befintliga klubbar i närområdet men ingen av dessa har tackat ja till att bli en förening i vår allians, men det hindrar oss inte utan vi jobbar vidare på utstakade vägen och har andra lösningar.

Våra klubbar kommer att samverka vad gäller EB-tävlingsverksamhet, utbildning, lägerverksamhet, sommarlovsaktiviteter, sponsring och inköp m m. Allt för att ge våra små klubbar stora möjligheter som man annars skulle ha saknat. Vi planerar att från åk 6 starta alliansträningar för de spelare i respektive lag som vill ta basketen ytterligare ett steg. Man kommer dock inte att få lämna sitt klubblag, utan grejen är att man måste sköta sina klubblagsträningar i första hand och att alliansträningarna sköts utöver sin ordinarie träning. Dessa små klubbar har nämligen inte möjligheten att ha så stora trupper som man kan önska och som man är van vid från att träna lag i storstäder, så ett tapp på ett par spelare kan i de här sammanhangen få tråkiga konsekvenser och i grunden vill vi ju att så många som möjligt skall spela basket så länge som möjligt. Därav denna regel.

Projektet är bara ett halvår gammalt och mycket har hänt och kommer att hända. Vi får se vad som fungerar eller inte och vi kommer säkerligen att få tänka om och justera vår plan flera gånger under resans gång. Det kommer att ta flera år innan vi är där, men tillsammans tror vi att Raptors-klubbarna kommer att bli starka. I ytterligare en förlängning hoppas vi även att få skicka Raptors-lag till RM och SM och i ännu en förlängning kanske vi kan få ståta med representationslag för herr- och damlag på elitnivå.

I skrivande stund har vi just bildat Raptors-klubb nr 3 och vad den kommer att heta och ha sitt säte kommer förmodligen att bli officiellt under den kommande veckan. Men nu vet i alla fall alla att den kommer bära namnet på en rovfågel ihop med ortsnamnet. Det är en av våra röda trådar och som knyter oss samman.

Vill du följa Raptors och våra klubbars framfart så finns det såväl hemsidor som Facebooksidor att följa. Här finner du länkar:

HEM

HEM

GO RAPTORS!

Thomas Lönnström
thomas@farneboeagles.se
Mobil: 073-9926260

Share
Updated: 12 mars, 2017 — 19:33