EWBL DRAR IGÅNG FÖR A3 OCH LULEÅ

Den här veckan spelar Luleå och A3 sina första matcher i turneringen EWBL, den som tidigare hette EEWBL, alltså östeuropeiska damligan. Luleå spelar i Riga och inleder på torsdag mot Amsterdam Angels, ett hopplockat lag av unga holländska spelare från olika ligalag, som redan förra säsongen försökte kvala in till Eurocup. Halva laget är fött på 2000-talet och en av dem 2002. Den enda med lite rutin är landslagsspelaren Zera Butter, 26 år gammal.

Holland gör alltså en satsning liknande den i Belgien, som hade ett “ungdomslag”, Lotto Young Cats, av spelare från olika klubbar som fick spela internationellt och på det sättet skaffa erfarenheter. Det la grunden för det belgiska basketundret, och kanske kan nu samma sak hända med Holland.

Luleå skall naturligtvis inte ha några problem med Amsterdam Angels och möter på lördag Dynamo Moskva, som blir en annan nöt att bita i. Dynamo ställer dock upp med ett helryskt lag, så visst borde Luleå ha möjligheter.

A3 spelar i Vitryssland på fredag, lördag och söndag mot Astana (Kazakstan), Rostov (som spelar i andradivisionen i Ryssland), samt Grodno (Vitryssland). Inte heller någon av A3:s motståndare har några importer i sina lag och torde i normalfallet inte ställa till några bekymmer för Umeålaget, som dock är en smula åderlåtet för närvarande. Lisa Koop har ju skickats hem och Hollie Mershons medverkan tycks osäker.

Share
Updated: 3 oktober, 2018 — 22:34