En smula om Europaspelet

I veckans internationella spel blev det fem segrar för lag med utlandssvenskor och två förluster. Cegledi, där Danielle Hamilton Carter spelar, var det ena laget som föll. Det var väntat eftersom Cegledi, men en match kvar i gruppspelet i Eurocup, ännu inte har någon vinst.

Även Sopron, med Amanda Zahui, fick bita i gräset, i det fallet i Euroleague. På hemmaplan blev det ryska storheten Dynamo Kursk, bland annat med storstjärnorna Breanna Stewart och Tina Charles i laget, för svår. Förlusten blev dock inte större än 58-65 efter en match som var helt lika efter tre perioder. Sopron gick ju överraskande till final i turneringen i våras och den här matchen var ändå ett kvitto på att laget kan hänga med de bästa. Att släppa in bara 65 var bra gjort defensivt och det borde förstås ha räckt till för att vinna, men Kursk är också bra bakåt och den här dagen lyckades det ungerska laget bara sätta en tredjedel av sina skott från golvet.

Vår svenska stjärna var en av få i Sopron som kom av matchen med en bra skottprocent. Zahui var sammantaget överlägset bäst offensivt och dessutom effektivast i sitt lag. Hon satte en fin double-double med 15 poäng och tolv returer.

När Zahui spelar i landslaget är hon mycket mer påpassad än när hon spelar i sitt klubblag, vilket är bra att ha i åtanke för de som förväntar sig att hon skall dominera i större stil i landslaget. Men det är också tydligt att hon har en helt annat attityd och inställning när hon spelar i sitt klubblag. I landslaget lägger hon väldigt mycket energi på ett “utlevande” sätt, som om hon tar en roll som omgivningen förväntar sig. I klubblaget ger hon intryck av att vara mer fokuserad och sammanbiten. Det mer av den Zahui man skulle vilja se i landslagsdressen.

En spelare som alltid får stenhård uppvaktning är Breanna Stewart och det är något som hon inte alls trivs med. De senaste matcherna i Euroleague har hon, som av de flesta experter betraktas som världens just nu bästa spelare, inte stått att känna igen. Mot Sopron satte hon t ex klena fem poäng efter 2/11 på skotten. Formdippen beror i alla fall inte på någon skada eftersom Stewart spelade hela matchen. Matchvinnare för Kursk blev istället Zahuis lagkompis i New York Liberty, Tina Charles, som producerade 31 poäng och tolv returer.

Euroleague har hunnit med fem av de 14 grundserieomgångarna. De båda svensklagen spelar i grupp B, som är oerhört jämn, där sex av de åtta lagen, bakom suveräna Kursk, har 2-3 eller 3-2 i matcher. Tipset blir att både Sopron och Avenida (Elin Eldebrink) tar sig in bland de fyra bästa och därmed till slutspelet.

Helt klara, av de svenska lagen, för nästa runda i Eurocup är Tarbes (Nathalie Fontaine) och ganska säkert går också Atomeromu (Frida Eldebrink) och Galatasaray (Farhiya Abdi) dit. Fortfarande har också Nymburk (Crystel Bittar och Johanna Prytz) en viss chans, men inte Cegledi.

På skadefronten bland utlandssvenskorna har vi fortfarande Nathalie Fontaine, som inte har spelat sedan kvalmatchen mot Makedonien och Kalis Loyd i italienska Sesto (deltar inte i internationellt spel). Loyd har inte spelat sedan 4 november. Även Johanna Prytz har varit borta en månad och det ser ut att bli resten av säsongen. Prytz har nämligen slitit av en hälsena.

De båda svenska representanterna i Eurocup, A3 och Telge, fortsätter att ha det tungt. Båda föll och har efter fem omgångar inte någon vinst i turneringen. Med nyckelspelare borta på grund av skador har det varit rejäl uppförsbacke för båda. Med var sin svår bortamatch kvar i gruppspelet kan vi utgå ifrån att de svenska lagens facit i turneringen blir 0-12 i matcher.

När det gäller Eurocup är ändå det viktigaste att faktiskt delta och få matcher mot kvalificerat starkt motstånd. Mot bakgrund av det fortsätter det att vara ett mysterium varför Luleå avstår och enbart spelar EWBL, en turnering med en hel del skräpmatcher. Luleå har t ex inför den här helgen, då de spelar sin andra omgång, vunnit sina matcher med 45 poäng i snitt. Kanske vill Luleå vara med i en turnering som de anser att de har chansen att vinna, vad vet jag. Men det blir förstås väldigt svårt, med lag som t ex TTT Riga, som har en fin säsong i Euroleague. Och några värdematcher blir det ändå för Luleå. På fredagskvällen spelar laget mot just TTT Riga.

Telge gjorde i alla fall mer poäng i torsdagens bortamatch mot polska Artego, som slutade 79-43, än mot Alvik häromdagen. Det blir bara sex matcher i Eurocup för Telge, som ändå skall ha heder av att de ställde upp och gav många svenska spelare möjligheter att skaffa sig viktiga erfarenheter av tuffa matcher på internationell nivå. Sådant vill man se mer av, för det bidrar till den svenska basketens långsiktiga utveckling, även om motståndet är övermäktigt och förlusterna tuffa att bära.

A3 har varit med i Eurocup flera år nu och det är förstås bra att även de ställer upp, även om klubben har en lite annan approach till turneringen än Telge. A3 satsar hårt på sina importspelare för att göra så bra ifrån sig som möjligt. I torsdags, då A3 för andra gången föll mot bulgariska Beroe med 72-77, var det bara två svenskor som spelade mer än tio minuter: Asoro och Edholm. Värdet av ett sådant tillvägagångssätt kan naturligtvis diskuteras.

Saken är ju den att en en svensk topplacering i Eurocup, en långsiktig dröm som närs i A3:s ledning, i dagsläget är närmast utopisk. De pengar som krävs finns inte i den svenska basketen. Inte än så länge i alla fall. Jag har inga exakta siffror på vad de bästa lagen i Europa (Ryssland) spenderar på sina spelartrupper, men ett rimligt antagande är att det det krävs 50 miljoner kronor eller mer. Man kan göra en jämförelse med de bästa franska lagen, som befinner sig på en nivå under den absoluta toppen. Topplagen i Frankrike har budgetar på 30+ miljoner.

Jag har skrivit om den här saken många gånger förr och fortfarande är jag av åsikten att eftersom man ändå inte kan nå en topplacering, så är det bättre för den svenska basketen att förlora matcherna i Eurocup med 30 poäng och spela företrädesvis med inhemskt material, än att förlora med 10 poäng och ge all speltid till dyra importer.

Share
Updated: 7 december, 2018 — 14:01