Ligamatcher, och så är EM seedat

Efter att ha sett helgens ligamatcher har jag nästan börjat ångra mitt påstående om att tekniska färdigheter och beslutsfattande bland ligaspelarna har förbättrats. Det var sannerligen inga höjdartillställningar vi bjöds på fredag-söndag. Möjligen berodde det på att en trötthet som orsakar kortslutning i synapserna börjat infinna sig. Det finns ingen anledning att vara alltför kritisk och elak, för alla får förr eller senare sämre dagar, men flera av matcherna bjöd på kavalkader av  tokigheter, mängder av enkla missar och massor av riktigt dåliga beslut.

Coach Ioannidis i Alvik såg ut att slita sitt hår i förtvivlan när hans lag, utan McCarville, var nära att gå på pumpen mot Visby. Det var inte mycket som fungerade i det tippade topplaget, som räddades av att Elin Ljunggren levererade på en bra nivå. Stundtals hjälpte också rutinerade Zanoni till, men i övrigt var det ganska mediokert. Ljunggrens 24 poäng och tolv returer, med hög skottprocent, var matchens behållning.

Alvikscoachens frustration kan dock inte ha varit något mot Möstl i hemmalaget. Det gick inte den här gången heller, trots att Visby i början av andra halvlek ledde med drygt tio poäng och tycktes segla mot sin första vinst för säsongen. Amerikanskorna höll siffrorna uppe hyggligt, främst genom Saunders och Weatherspoon, men det blev åter lite för mycket “egenmäktigt förfarande” med många och för snabba avslut av dem. Och svenskorna på planen hjälpte inte till den här dagen. 3/15 från golvet för Wolde, Mirkovic och Ghebremeskel är otillräckligt, för på nytt fick Ladies se sig om- och förbisprungna på slutet, efter en ren viljeseger från Alvik. Det påminde en del om matchen då Alvik till slut kämpade ned Norrköping.

Det gjordes mer poäng i Södertälje än i Visby, men matchen mellan Telge och gästande Högsbo gestaltade sig lite som väntat. Det var mest lunk från båda lagen och mycket zon från Telge. Högsbo spelar ju gärna 5 mot 5, medan Telge, med sin tunna rotation måste se till att startspelarna håller sig på planen. Ett bra exempel på minst sagt kontrollerade tempot i matchen var lagen orsakade ytterst låga, t om extremt låga, 14 turnovers (8+6) tillsammans, en siffra man sällan ser i den här ligan.

Matchen blev ett sömnaktigt ställningskrig, där Gray skickade i 26 poäng för gästerna och Hyder flyttade på folk i tillräcklig omfattning för att kunna sätta 24 och ta 18 returer. Högsbo hade stundtals jättesvårt mot zonen och förvånade med att ställa upp med en spetsig uppställning mot 1-3-1. Det var på det hela taget inte mycket för Telge att göra. De har för lite folk och för lite valmöjligheter, medan Högsbo trots vissa svårigheter, och trots att Hanna Johansson försvann helt ur matchbilden, fick matchen dit de ville och kunde avgöra på det sätt de ville.

Eos-Wetterbygden innehöll också den en hel del lågkvalitativt, men också bra saker. Och som match betraktat var det helgens bästa. Eos kunde med gott samvete lämna Halvarsson till Dacic, som inte är den mest kvickfotade, men ändå besvärlig att ha att göra med defensivt. Två meter rutinerad Dacic är helt enkelt svår att möta i tresekundersområdet. Det hade Halvarsson också, som med sina skills ändå lyckades sätta 22 poäng med bra procent, överlägset mest i Wetterbygden.

Istället kunde Eos koncentrera sig på att stoppa Wetterbygdens trepoängsskytte, vilket lyckades med kirurgisk precision. Den detaljen tog Noaksson, Lundahl och även Tryggedsson hand om. Uhrström fick bara skjuta en, Bustalija och Hägg två var och Gardner ingen, totalt på laget bara åtta trepoängsförsök.

Wetterbygden såg ut att föredra att sätta bollen i händerna på Scott hellre än hos Tryggedsson och Dacic, vilket de flesta dagar i veckan förmodligen är ett bra beslut. Att ta bort allt hos ett motståndarlag är ju något som inte låter sig göras och den här gången höll inte taktiken för Huskvarnalaget. Däremot gjorde den det för Eos, som vann ganska bekvämt. Eos, som stundtals är kul att se i anfallet, när de lirar boll med viss finurlighet, kommer fortsätta ta en del skalper den här vintern, framför allt på sin hemmaplan.

Från bottenmötet Mark-Uppsala fanns inga livestats och ingen statistik finns ännu att tillgå.  Den kommer inte förrän någon hunnit titta på matchfilmen och sammanställa siffrorna. Matchen blev hur som helst en märklig historia. Hemmalaget, nyinspirerade av de två amerikanska tillskotten, ledde länge och väldigt stort, nästan 20 poäng som mest, men rasade ihop som ett korthus på slutet. Uppsala fick matchen till förlängning, som de efter stora besvär lyckades vinna.

“En seger är en seger”, konstaterade Janne Hänninen efter matchen. Och efterlängtad var den garanterat. Hänninen höll dock med att det vi fick se inte var särskilt vackert. Spänningen var det å andra sidan inget fel på. Det var riv och slit och kamp, tekniska fel och hårresande bommar i parti och minut. Som så ofta när det gäller så mycket, den här gången att ta säsongens första vinst, läggs gärna finspelet åt sidan till förmån för den fysiska kampen. Och att det grå laget i slutet verkade fast beslutna att spelarna skulle “få avgöra” matchen, höll det på att få det hela att gå överstyr. Det blev några närmast brutala nedsablingar som fick passera utan åtgärd.

Lite som väntat var det den större erfarenheten i Uppsala som gjorde att laget lyckades behålla lugnet, komma ikapp och till slut vinna. Marks tjejer har ännu inte kommit dithän att de kan stänga matcher. Anderson och Coley gjorde som sagt gott för Mark. Inte minst betyder de oerhört mycket för de övrigas trygghet. Själv hade jag dock väntat mig lite mer spektakulära saker från point guarden Anderson, men både hon och Coley behöver nog någon ytterligare match för att komma in i ligaspelet.

En annan nivå är det på spelet i Euroleague och det är heller inte så konstigt. En bra demonstration på det fick vi i fredags, då Luleå spelade sin första, av tre, matcher under helgen i EWBL. Luleå mötte TTT Riga, som parallellt gör sitt första år i Euroleague, där laget har startat överraskande bra. Riga ligger efter fem omgångar på tredje plats (av åtta) i grupp B, med 3-2 i matcher.

Det svenska mästarlaget blev helt bortkollrat av TTT Riga, som vann med 98-63, utan att anstränga sig över hövan. De två amerikanskorna, Peddy och Slaughter, spelade bara 13 respektive 11 minuter. Och Vitola körde några pick and roll så att Luleåspelarna blev helt yra i skallen, gick av planen efter 14:35 och satt där resten av matchen.

Luleå vann sina andra två matcher i helgen, har nu 4-1 i matcher och har ena benet i Final Four. Det gäller att komma tvåa i gruppen (efter Riga)och förmodligen avgörs det av mötet med rivalen om andraplatsen, Zabiny Brno, som spelas 13 januari. TT Riga är naturligtvis den stora favoriten att vinna hela klabbet. Att de ställer upp även i EWBL, vid sidan av den långa säsongen i Euroleague, är lite märkligt men har nog att göra med lojalitet med turneringen. Riga var ju en av de ursprungliga klubbarna i ligan, som startade 2015/16.

Och så har vi då fått reda på seedningsgrupperna till lottningen av EM, som går av stapeln 12 december, d v s onsdag, i Belgrad. Så här blev indelningen:

Grupp 1: Spanien – Frankrike – Turkiet – Ryssland

Grupp 2: Belgien – Lettland – Italien – Tjeckien

Grupp 3: Serbien – Ukraina – Ungern – Montenegro

Grupp 4: Slovenien – Vitryssland – Storbrittanien – Sverige

Det enda vi vet är att Sverige inte kommer att få Serbien från grupp 3 och inte Lettland från grupp 2. Sverige och Serbien spelar ju i olika länder. Och  Lettland har valt Sverige som partnerland, och då spelar man i olika grupper. Serbien har för sin del valt Slovenien som partner.

Här finns möjlighet till allt från riktigt svåra till mer “hanterbara” lottningar. Spanien/Frankrike i grupp 1 och Belgien/Italien i grupp 2 är inte så kul motståndare, medan de tre alternativen i grupp 3 ser mer mänskliga ut. En mer behaglig lottning skulle kunna vara Turkiet, Tjeckien och Montenegro, men inget är ju å andra sidan enkelt i de här sammanhangen.

Och för lagen i de högsta grupperna är nog Sverige i grupp 4 ingen önskemotståndare. Sverige är förmodligen det lag i EM som har högst kapacitet i förhållande till sin ranking, men att lottas med Vitryssland från den lägsta seedningsgruppen är också närmast en mardröm.

 

 

Share
Updated: 10 december, 2018 — 21:08