EM-lottningen

Så är då lottningen inför nästa ås EM avklarad. Sverige kommer att spela i grupp B tillsammans med Frankrike, Tjeckien och Montenegro. Det får man betrakta som ett ganska bra utfall. Frankrike är ett världslag, men jag tror att de flesta är ganska nöjda med att vi slapp de andra “elefanterna”, som Spanien, Belgien och Ryssland. Värdlandet Serbien fick för övrigt både Belgien och Ryssland i sin grupp, tillsammans med Vitryssland i vad som måste betraktas som den tuffaste av alla grupper.

Sverige har hur som helst goda chanser att placera sig sämst trea i gruppen. Gruppettorna går ju direkt till kvarten, medan tvåorna och treorna får spela åttondelsfinal. Det franska laget, med massor av högklassiga spelare, som Sandrine Gruda, Endene Miyem, Olivia Epoupa, Helena Ciak, Marine Johannes med flera, blir förstås väldigt svårt att hantera. Frankrike förstärkte för övrigt laget inför de två sista kvalmatcherna genom att naturalisera amerikanskan Bria Hartley. Frankrike har dock sina “mänskliga” stunder. Bland annat föll de i kvalet borta mot Slovenien. Att Frankrike skall kunna surfa genom gruppspelet utan att förta sig går inte att förvänta sig.

Både Montenegro och Tjeckien borde dock vara hanterbara för Sverige och jag tror inte att de är särskilt nöjda med att de fick det svenska laget i gruppen. På FIBA:s ranking har Sverige sämst placering i gruppen och har för övrigt bara Ungern och Slovenien bakom sig bland lagen som deltar i EM. Den svenska rankingen är 18, medan Frankrike har 2, Tjeckien 6 och Montenegro 12. Att det nuvarande svenska landslaget har kapacitet för en högre placering i Europa än 18 är dock helt klart.

Precis som Frankrike har både Montenegro och Tjeckien naturaliserade amerikanskor i laget (Glory Johnson respektive Kia Vaughn). Och just det här är en osäkerhet inför mästerskapet. Kommer de att behålla sina naturaliserade spelare eller byta ut dem mot andra? Och vilka blir det i så fall?

Montenegro, coachade av spanjoren Roberto Iniguez, till vardags i Amanda Zahuis lag, Sopron, har en viss förmåga att vara upp och ned. I 2017 års EM gjorde laget en platt figur och slutade t ex på sista plats. Och i det nyligen avslutade kvalet klarade Montenegro med nöd och näppe avancemanget genom att vinna sin sista match och därmed gruppen efter en “three way tie” med Bosnien och Slovakien, som avgjordes på målskillnad.

Men Montenegro kan i sina bästa stunder spelar en riktigt bra basket. Jelena Dubljevic, som spelar för Shanghai i den kinesiska ligan, är den stora stjärnan i laget. Beroendet av amerikanskan Johnson (Hatay) är också stort. Andra starka namn i laget är Milica Jovanovic och point guarden Snezana Aleksic, men svagheten med Montenegro är att laget inte har det rätta djupet, i alla fall inte för kunna konkurrera på högsta Europanivå.

För Tjeckien var också EM 2017 en stor besvikelse. Laget gick inte vidare från gruppen och placerades på en slutlig 13:e plats. Men kvalet till 2019 gick bra. Tjeckien spelade stabilt och gjorde två jämna matcher mot starka Belgien. Lagen vann var sin match och Tjeckien gruppen på inbördes målskillnad.

Den naturaliserade amerikanskan i Tjeckien är Kia Vaughn, som spelar i Fenerbahce och i New York i WNBA. Där är hon inte den största stjärnan, men en pålitlig ligaspelare. Grundbulten i Tjeckien, sex spelare, kommer från storlaget USK Prag, med Alena Hanusova och Katerina Elhotova i spetsen. Någon fixstjärna finns inte i laget. Närmast kommer nog Hanusova, men Tjeckien har ett bra och brett lag och måste, med allt annat lika, betraktas som gruppens näst bästa lag.

Bakom gruppfavoriten Frankrike kan man ändå säga att det är hugget som stucket om vilka lag som tar sig vidare. Sverige måste anses ha lika goda möjligheter som de andra lagen. Och så här utföll lottningen i dess helhet. Grupperna A och B spelar i Lettland, de två andra i Serbien:

GRUPP A: Ukraina – Storbrittanien – Lettland – Spanien

GRUPP B: Sverige – Frankrike – Tjeckien – Montenegro

GRUPP C: Ungern – Turkiet – Italien – Slovenien

GRUPP D: Vitryssland – Ryssland – Belgien – Serbien

Share
Updated: 12 december, 2018 — 19:31