Ligamatcher och några skrönor inför 2019

Fem ligamatcher spelas runt det kommande veckoslutet, lördag-måndag. Jämfört med förra helgens ovissa matcher, då vi ändå lyckades tippa alla rätt, ser det den här gången mer ut som ett läggspel. Men just därför är det upplagt för någon skräll, för en sådan måste väl snart komma i ligan?

Det här är matcherna som spelas:
Lördag: Wetterbygden – Alvik, Högsbo – Visby
Söndag: A3 – Eos, Norrköping – Mark
Måndag: Luleå – Telge

Att välja Alvik, Högsbo, A3, Norrköping och Luleå som vinnare i de fem matcherna är ingen avancerad vetenskap. Störst chans att överraska torde Wetterbygden ha. Huskvarnalaget kan få till det riktigt bra när det stämmer för dem, samtidigt som Alvik inte varit pålitligheten själv i bortamatcherna. Mot både Norrköping och senast Visby, har Alvik fått gräva djupt i bränsledepåerna för att kunna ro hem segrarna.

Wetterbygdens chanser ökar högst väsentligt om Janel McCarville står över även den här gången. Då kan hemmalaget koncentrera sig på att neutralisera Ljunggren. Att laget saknade sin playmaker mot Visby blev väldigt uppenbart. Martina Stålvant är å andra sidan tillbaka, men de sju minuterna i Visby visade att hon har en bra bit kvar till matchform.

Kanske kan Visby göra livet surt för Högsbo, som dock är inne i en fin trend och just nu ståtar med fem raka vinster. Det är svårt för många lag att hantera Högsbo, som dessutom vet hur de skall vinna sina matcher. Men någon gång måste det väl rimligen lossna för Visby, som ännu inte lyckats hålla spelet uppe i 40 minuter? Att Högsbo bär favoritskapet och kommer att tillfoga Ladies deras åttonde raka förlust är ändå stalltipset.

Nu när det lackar mot jul och nyår är det dags att göra några förutsägelser inför det kommande året. Många saker av skilda slag kommer att hända 2019 i dambasketvärlden. Spännande och intressanta saker, sådant som vi alla ser fram emot. Det blir mycket glädje men också besvikelser, beroende på vems perspektiv man har. Och en och annan skandal skulle naturligtvis kunna inträffa. Det brukar ju göra det.

Några saker som kommer att hända 2019 är kanske de som är listade här nedan, vem vet? Är de osannolika? Kanske det, men i dessa tider måste vi få roa oss en smula, med förhoppningen att ingen tar illa upp utan tar det för vad det är: skrönor i juletid.

När det svenska EM-laget väljs ut blir det en del överraskningar. Janel McCarville, som blivit svensk medborgare, blir inte uttagen. Josefine Vesterberg, som snittar 30 poäng och 14 returer för sitt belgiska lag, Kangoeroes, och Matilda Claesson, som skjuter 75% på treorna för Braunschweig, vinner tyska skytteligan och utses till MVP, kommer inte heller med i laget. Förbundskaptenen väljer istället att satsa på en spelare som varit klubblös och inte spelat någon match på hela säsongen, och två andra som varit skadade sedan november 2018 och börjat tränat två veckor innan EM. ”Vi hade ett vinnande lag under EM-kvalet och det tänker vi fortsätta satsa på”, är den officiella förklaringen.

A3 vinner, efter fyra raka finalförluster, äntligen SM. Guldfesten blir ett hejdundrande party som äger rum på en välkänd restaurang i staden och slutar med polisingripande. VK rapporterar att ett flertal spelare får tillbringa natten i fyllecell och har att se fram emot åtal för bland annat skadegörelse och våld mot tjänsteman. Klubben meddelar efteråt att man haft samtal med hela spelartruppen, ledarna och sponsorerna, och att man enats om att alla spelare är välkomna tillbaka kommande säsong. Följande pressmeddelande sänds ut: ”Med tanke på att vi äntligen vann efter alla silvermedaljer så får man ha en viss förståelse för att tjejerna blev lite euforiska och glada i hatten”.

Luleås förlust i finalen kan till stor del tillskrivas klubbens nya strategi. Efter att ha gått till botten med alla vittnesmål och uppgifter om mobbing och trakasserier, låter klubben innan finalspelet meddela: ”Vi har kommit till insikt om att många av de uppgifter som kommit fram i media är med sanningen överensstämmande. Vår förening är värdedriven och vi har därför vidtagit kraftfulla åtgärder för att motverka att sådana saker upprepas i framtiden. Bland annat har vi beslutat att fördela speltiden på ett helt annat sätt från och med nu. Alla byten kommer att ske i periodpauserna. Ingen spelare får vara på planen i mer än två perioder och ingen mindre än en. Med det här vill vi visa att det viktigaste för vår förening inte är att vinna till varje pris, utan låta alla vara delaktiga på samma villkor och skapa en jämställd miljö där alla har möjlighet att utvecklas”.

Uppsala kommer ut med nyheten om att man gjort klart med Jens Tillman. ”Ända sedan Jens var assisterande i vårt damlag har vi jobbat på att få honom som vår head coach, för Jens har enorma meriter och ett äkta Uppsalahjärta. Dessutom stannar Ashleigh Brown som assisterande och vi får därmed en drömduo på bänken. Ashleigh kan sköta ruljangsen och det mesta av träningarna, så att Jens kan glida ut och in när det behagar honom, och sprida sin strålglans över laget”.

Telge Basket lyckas med konststycket att värva landets fem bästa 17-åringar, vilket offentliggörs med pukor och trumpeter. Klubben låter dock meddela att man inte kommer att delta i U17-SM. Anledningen är att man vill protestera mot att BG Luleå tillåts vara med i turneringen. ”Det är ingen idé att delta, eftersom det snedvrider konkurrensen helt och hållet att BG Luleå, som ständigt handplockar de bästa spelarna i landet, får vara med i USM och vinna vartenda år”.

För Visby slutar säsongen i moll. Laget lyckas inte ta igen förlorad mark efter den svaga säsongsinledningen. Visby slutar på nionde plats i grundserien och missar därmed slutspelet. Det är bara andra gången det händer under de 35 år som laget spelat i ligan. I Visby låter man sig dock inte slås ned, tvärtom. ”Det här är inte slutet på något sätt, snarare början på något nytt och stort. Vi siktar på slutspel nästa säsong och för att markera att vi inleder en nysatsning har vi också ändrat vår slogan till Nu Är Det Nya Tider”.

Nya tider är det också i Eos. Klubbens styrelse beslutar att alla spelare i damlaget, även svenskorna, från och med nu skall få ersättning. I ett uttalande säger styrelsen: ”Det är dags att vi blir mer professionella i vår satsning på damlaget, för det krävs i dagens hårdnande konkurrens. Vi har därför beslutat att alla spelare varje säsong skall få två par basketskor, ett valfritt antal strumpor och en lunch varannan vecka. Vår förhoppning är att vi därmed kan attrahera fler intressanta spelare”.

Mark lyckas inte vinna en enda match, men klarar sig kvar i ligan. En av klubbens företrädare hörs säga följande i ett samtal: ”Vi får fortsätta satsa på unga svenska tjejer och förhoppningsvis utveckla dem. Det är tur att det kommer en massa tjejer till vårt RIG från olika delar av landet, så att vi kan plocka upp dem därifrån. Vad fan skall vi annars göra? Vi får börja så, sen försöka samla ihop lite kulor och ta in ett gäng amerikanskor framåt nyår. Man vill ju försöka vinna i alla fall någon match, jag menar det är ju ändå en elitverksamhet, den svenska ligan, som vi spelar i.”

Norrköping förlänger avtalet med sin coach, Jurgita Kausaite, till att gälla fem år, på samma sätt som man tidigare gjort med Dolphins herrcoach, Adnan Chuk. När media frågar hur man kan skriva så långa avtal, då man riskerar att få betala sina tränare avtalstiden ut, i det fall att man vill byta ut dem i förtid, svarar klubbdirektören: ”Äsch, det är värt det, för man orkar inte med det där förbannade förhandlandet om förlängning efter vareviga säsong. Och skulle det köra ihop sig får vi ta det den dagen. Något kan vi alltid hitta på, t ex sälja arenan eller något liknande”.

Högsbo når i sin återkomst till ligan semifinal och storsatsar framåt. Klubben lyckas värva tre av Wetterbygdens bästa spelare och dessutom fyra som är starters i U 20-landslaget. När pressen frågar om det inträffade kommer att skada relationen till Wetterbygden, och om värvningarna av U 20-spelarna berodde på att Robin Sandberg är coach för just det landslaget, svarar klubbens företrädare: ”Wetterbygden snodde ju halva Norrköpings lag förra året, så de kan inte säga så mycket. Och vad gäller Robin så har värvningarna inget att göra med att han är coach för U 20-landslaget. Absolut inte. Det är helt enkelt så att alla vill spela för Robin. Det vet ju alla.”

I Wetterbygden faller dock inte Högsbos värvningar i god gjord, i synnerhet som man också tappar tre ytterligare spelare och Lollo Halvarsson till proffsspel utomlands. I ett känslosamt pressmeddelande säger klubbens styrelse: ”Omvärlden och den svenska basketen tycks inte vilja ha oss med i gemenskapen. Först tog de vårt RIG, sedan tog de Miki Herkel Cup och nu snor de nästan alla våra spelare. Men att lägga sig ned och dö är inget alternativ. Vi har vårt NIU, vi har John Bauer Hotel Cup och vi har fem spelare kvar i laget. Vi skall bygga nytt och komma tillbaka”.

Alvik faller i den femte och avgörande semifinalen. Luleå vinner med en poäng genom att sätta matchens sista skott. Efteråt utbryter kalabalik, eftersom Alviksspelarna anser att tiden var ute innan bollen släppte skyttens hand. Dessutom blev McCarville grovt nedriven av två Luleåspelare i anfallet innan när hon kom fri för en enkel lay-up, utan att domarna blåste foul. Känslorna svallar i Brommalägret: ”Vi har allt emot oss. Vi har inga träningar på fullstor plan, inget eget omklädningsrum, bara en träning om dan eftersom alla spelare måste jobba eller plugga, och så kommer primadonnorna från Luleå och får varenda jävla domslut med sig. Det finns ingen rättvisa. Vi kommer att protestera!”

Det kommer också en protest från Alvik, men dessvärre anländer den kl. 00.00.15, d v s 15 sekunder efter midnatt och därmed 15 sekunder för sent. Protesten avslås och då går proppen helt i Alvikslägret: ”Nu har vi fått nog. Det går inte att hålla på med den här idrotten. Vi lägger ned och flyttar all verksamhet till cricket. Det är en ädel sport som behöver ett uppsving i Sverige. De har länge försökt få över oss och nu gör vi slag i saken”.

Och efter de raderna är det kanske bäst att jag lämnar landet. Och så kommer också att ske. I dagarna beger jag mig till mitt vintertillhåll i södra Europa och återkommer först om en månad. Då hoppas jag att känslorna har lagt sig och vi kan se fram emot en spännande andra halva av säsongen.

Eftersom det är högst osäkert om vi hörs på ett tag, så vill jag redan nu passa på att önska alla läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Share
Updated: 13 december, 2018 — 22:11