De har varit bäst i höst

Vi har gått in i ett nytt år och i stort sett halva ligans grundserie är avklarad. Till helgen drar ligan igång igen och därmed är det dags att utse höstens två bästa femmor, en med utländska och en med svenska spelare, samt coacher till de båda lagen. Många av namnen är antagligen givna för de flesta, men kanske bjuds det på ett par namn som överraskar, för så här ser femmorna och coacherna ut som jag ser det:

DEN UTLÄNDSKA FEMMAN

Tiffany Brown, A3
Michaela Houser, Luleå
Chastity Reed, Luleå
Alexis Hyder, Högsbo
Janel McCarville, Alvik

Bland de stora utländska spelarna tycker jag det är ganska klart. Reed har varit oerhört stabil på hög nivå hela hösten och McCarville går inte att bortse ifrån. Hon har bara spelat sex matcher, men som vanligt varit desto bättre de gångerna. Hyder är också given, med sin effektivitet, den högsta i ligan. Hon tar också mest returer och levererar bra med poäng. Men det finns förstås konkurrenter till de här tre. Alyssa Lawrence är en. Där finns också Dacic och Pelander och en viss förväntan på att Kristina Alminaite kan slå sig in här innan säsongen är över.

Bakplanen är värre, men spelare som Gray, Agee, Burnett och Mershon får trots allt ge vika för de två jag valt. Som jag ser det är Brown, trots sitt dåliga temperament, bättre och jämnare än förra säsongen och spelar mer för laget. Hon leder A3 i stor stil och är ligans överlägsna assistdrottning. Den rutinerade Houser har visat sig vara helt rätt spelare för Luleå. Det handlar inte bara om fenomenalt skytte utifrån, med nästan 50% på treorna. Hos Houser finns gott om allsidighet, bra händer och fint spelsinne.

Coach: Jurgita Kausaite, Norrköping. Kausaite har fått bygga en nästan helt nytt lag, men har fått ihop det riktigt bra under den första halvan av säsongen. Norrköping spelar smart, som ett lag och tycks ha kul tillsammans.

DEN SVENSKA FEMMAN

Klara Lundquist, Telge
Ellen Åström, Telge
Abigail Asoro, A3
Elin Ljunggren, Alvik
Louice Halvarsson, Wetterbygden

Telge har ligans bästa svenska bakplan. Lundquist har inte varit lika dominant som vanligt, men är trots det och viss skadefrånvaro, given i församlingen. Åström tycker jag spelar smartare och utnyttjar sitt spelsinne bättre än säsongen innan hon åkte till Spanien. Vid sidan av de båda Telgespelarna har Stern varit riktigt bra i Alvik, Nordström i Uppsala och så gillar jag det jobb som Louise Noaksson gör i Eos

Anna Barthold får ge vika den här gången bland de större spelarna och likaså Paula Juhlin och Hanna Johansson. Halvarsson tar förstås en plats. Hon har varit väldigt bra, om än inte lika dominant som under sin senaste säsong i ligan, innan utlandsäventyren började. Även Elin Ljunggren, som haft en tung roll i Alvik, platsar, och som den tredje väljer jag Asoro, som gjort ett riktigt fint jobb i sin återkomst till Sverige och uppvisar fina siffror. Och ännu bättre skulle de ha varit om hon hade spelat i ett lag med svagare konkurrens.

Coach: Robin Sandberg, Högsbo. Sandberg har gjort de rätta dragen, gett nykomlingen precis de komplement som behövs och sedan sytt ihop alltihop med sedvanlig fiffighet.

Därmed får jag önska god fortsättning på det nya året till alla basketintresserade, men framför allt till ligalagen inför den avslutande delen av säsongen. På något sätt har jag känslan att vi kommer att få se en riktigt häftig avslutning på spelåret.

Share
Updated: 2 januari, 2019 — 22:56