Ligan startar upp

Telges Klara Lundquist i duell med Marks Keyla Roberts.

Sex lag går i elden den här helgen och inleder det nya kalenderårets ligaspel. På lördag möts Wetterbygden-Visby och Luleå-Alvik, och på söndagen gästas Uppsala av Telge. Tabelläget ger vid handen att Wetterbygden, Luleå och Telge skall kamma hem vinsterna och mycket talar för att det också blir så.

Varje gång Visby spelar så tror man att det äntligen skall lossna och att den första vinsten för säsongen skall bärgas. Senast, mot Mark hemma, var man helt säker på att det skulle ske, men istället blev det förlust med nästan 20 poäng. Att det inte gick vägen kan i hög grad förklaras av att Mark gjorde en bra match, sin bästa för säsongen. De hade förberett sig väl, spelade lugnt och med tålamod, helt utan den stress som borde ha präglat deras agerande.

Med den matchen i minne är det svårt att se att en metamorfos skall ske med Visbys spel. Nya irländska guarden och Lillealiks efterträdare, Anna Kelly, är visserligen spelklar, men frågan är om hennes närvaro i första matchen kan åstadkomma ett lyft för laget. Vi vet väldigt lite om vad Kelly är kapabel till och i vilken form hon är. På det college hon lämnade för att spela i Visby, Central Florida, har hon i alla fall bara spelat tre matcher den här säsongen.

Ett Wetterbygden, som får tillbaka Louice Halvarsson och som har hemmamatch, får onekligen bära favoritskapet i lördagens match.

Luleås nya center, Kristina Alminaite, är, när det här skrivs, inte noterad som spelklar, men det torde inte göra den skillnad som gör att Alvik kan besegra det regerande mästarlaget i LEA. Alvik blev rejält tilltufsat av A3 i Åkeshov. Laget spelade visserligen utan McCarville och har ännu inte Stålvant i vad som kan jämföras med normal matchform, men matchen visade ganska tydligt skillnaden mellan ett proffslag och ett dito av amatörer, för det är så det förhåller sig. Alvik har med viss rätt, haft en hög svansföring den här hösten men är ännu inte på den nivån att man kan tala om en allvarlig utmaning om en finalplats. Men vem vet vad som kan hända framåt våren?

Luleå är säkerligen ganska angeläget om att visa att det inte bara är A3 som har kapacitet att ge ligans odiskutabla trea en omgång. Luleå kommer att vara taggat till tänderna i den här matchen och skulle de gå på pumpen så är det en skräll av stora proportioner.

En annan match som etsat sig fast i minnet spelades för drygt ett år sedan, i november 2017, då Uppsala som en blixt från klar himmel slog Telge. Kan scenariot upprepas? Det kan det naturligtvis, men det är föga troligt. Telge sladdar visserligen lite i tabellen, men kan i sina bästa stunder vara riktigt effektiva. Matchen mot A3 senast genomförde de på ett bra sätt och föll bara med tio poäng.

Jag utgår ifrån att Telge ställer upp med ordinarie lag. Nu när Weaver har kommit in i det hela och gott och väl levererar det som Turudic gjorde, och både Trajchevska och Lundquist har hunnit träna sig ikapp, så skall det mycket till om Telge skall snubbla ännu en gång i Uppsala. Laget har tillräckligt med individuell och lagmässig kvalitet för att ro hem den här matchen.

Uppsala måste göra en riktigt vass match för att kunna rubba Telge, men de dunkla linjerna i deras spel gör att det är svårt att se något sådant. Vad Uppsala behöver göra är att börja täppa till bakåt. Laget släpper in mest poäng av alla lag, vilket delvis förklaras av den svaga returtagningen. I den grenen är Uppsala klart sämst i hela ligan och det håller inte om man vill vinna matcher.

Share
Updated: 4 januari, 2019 — 22:18