Helgens ligamatcher

Det blev en miss i mitt tips förra veckan, då Visby vaknade till liv en smula och tog en säker seger på bortaplan mot Wetterbygden. Bakom segern, 78-63, låg en riktigt bra defensiv insats och det faktum att nya point guarden, Anna Kelly, tycktes ge Ladies en stabilitet på bakplanen som tidigare saknats. Kelly var överraskande bra och i mitt tycke nyttigare än företrädaren Lillealik. Förutom fem assister producerade Kelly 18 poäng, vilket är nivåer som Lillealik inte varit i närheten av. På minuskontot hamnade fem turnovers, vilket möjligen kan tillskrivas bristande matchning under säsongen.

Den kommande veckan är Visby spelledigt. Istället kan vi se fram emot följande matcher i helgen:
Lördag: Högsbo-Uppsala
Söndag: A3-Telge, Norrköping-Wetterbygden, Mark-Eos

Den på förhand mest ovissa matchen är givetvis Norrköping-Wetterbygden. Det är en viktig match för båda lagen. Dolphins, som inte varit igång på tre veckor, bör nog vinna för att ha chansen att haka på i kampen om 4-5 plats i tabellen. Wetterbygden å sin sida, har förlorat sina senaste fyra, skulle behöva skaffa en buffert nedåt, inte minst gentemot Visby.

De båda lagen möttes i Huskvarna 1 december och det hela slutade med hemmaseger, 67-60. Trots osäkerheten på Norrköpings form får de nog bära ett knappt favoritskap. Dolphins har folk som kan matcha upp Halvarsson på ett bra sätt och sannolikt väljer hemmalaget att koncentrera sig på att minimera skadorna som landslagsstjärnan kan orsaka. Den största risken för hemmalaget är att Wetterbygden får igång sitt skytte utifrån, för i den grenen är Wetterbygden oerhört starkt. Bara Luleå har som lag en bättre trepoängsprocent. Hägg, Uhrström och Busatlija ligger alla topp 12 i ligans individuella statistik, med Hägg som etta på magnifika 54%.

Inte heller Högsbo har spelat på tre veckor, men allt talar ändå att Uppsala blir en munsbit för höstens lag. Man skall räkna med en väldig dominans under korgarna och i returtagningen för Högsbo, som bör vinna komfortabelt.

Förutom den rent spel- och resultatmässiga framgången hittills, skall man notera att Högsbo ryckt fram som tvåa i publikligan. Nykomlingen har visserligen drygt 1000 i snitt upp till Luleå, men det är ändå bra jobbat och visar att det finns ett sug efter elitbasket i Göteborg.

Vinna bekvämt torde även A3 göra. Telge gjorde visserligen en bra match mot Umeålaget så sent som dagen före nyårsafton i Täljehallen, men det var mot ett ganska oinspirerat och möjligen trött A3, som dagen innan den matchen hade haft en rejäl urladdning mot Alvik.

Bäst i A3 i den matchen var Hollie Mershon, som inte bara var effektiv framåt, inte minst i specialgrenen skyttet. Men Mershon är också en smart och väldigt duktig defensivt, vilket hon visade mot Telge genom ett utmärkt försvar på Klara Lundquist. Det är kul att Mershon är tillbaka i bra form efter år av skadebekymmer. Hon kan bli en viktig faktor senare i vår om hon fortsätter hålla sig frisk.

Även Eos bör kunna lägga en ytterligare seger till årets skörd. Mark, som gjorde en fin match i Visby och tog sin första vinst för säsongen, har givetvis ökat på sitt självförtroende ordentligt. De båda nya amerikanskorna är inga storstjärnor i ligan, men tycks passa bra i- och med laget, vilket betytt mycket. Men oavsett så skall det inte kunna räcka för besegra Eos, som har en klart bättre spets, och en annan erfarenhet, i sitt lag. Men att göra livet surt för Lundalaget, kommer nog Mark att klara av.

Share
Updated: 10 januari, 2019 — 18:02