En första koll på ligalagen

Foto: Anders Tillgren

Det är ännu tidigt, men vi skall ändå ta en första titt på personalsituationen i ligaklubbarna. Vi har i det här läget inte en aning om vad vi har att vänta av ligalagen och hur de kommer att rusta sig, men en smula har det hänt och vissa indikationer om vart det tar vägen finns det.

A3
Den stora frågan är förstås vad det stora skuldsaldot i mästarklubben innebär för den fortsatta satsningen. Det har aviserats att spelarbudgeten i alla fall inte kommer att öka. Rimligen får A3 ta ett steg tillbaka, vilket är klokt om man skall kunna beta av skulden. Intentionen att spela internationellt finns dock, men det talas bara om Eurocup.

Jan Enjebo har ännu inte någon spelare under kontrakt men fortsätter själv leda laget. Vilka importer det blir är ännu osäkert, Degbeon försvinner t ex till Polen, men tankar finns tydligen på att fortsätta bygga på bakplansspelarna Mershon och Brown. På den svenska fronten uppges Elvbo, Edholm och Dellbro fortsätta. Mer osäkert är det om Abigail Asoro, som det sägs ryckas i, främst från Luleåhåll.

ALVIK
Det har kommit signaler om att det inte blir någon “storsatsning” kommande säsong. Det kan ha att göra med att det inte blir någon tilltagen budget och i så fall möjligen för att man vill göra en rejäl satsning på herrlaget, som nyligen spelade ligakval.

Importer har det inte drällt av Alvik på senare tid och mycket talar för att det inte kommer att förändras. Ett i huvudsak svensk lag, möjligen med Janel McCarville i spetsen, där flera unga talanger får plats, är vad det lutar emot. Känt är att Elin Ljunggren och Paula Juhlin har förlängt, och coachen Fottios Ioannidis likaså. På minuskontot finns Karla Vres och troligen Helene Haegerstrand. I båda fallen handlar det om college.

EOS
Ingen är ännu kontrakterad i Eos, som i år har ett trippeljubileum. Klubben fyller 70, Lundaspelen 40 och Eoshallen 30! Klubben har förhoppningar om att merparten av laget fortsätter. Och så brukar det ju bli i Eos, som alltid har en bra kontinuitet bland svenskorna. Risken finns ändå att Eos tappar ett par spelare, då både Felicia Dourva och Sara Lundqvist är intresserade av collegespel.

Dacic, Tryggedsson och Scott blev en lyckad importtrio för klubben. Kanske kan det bli en fortsättning för någon av dem, t ex Dacic som har ett jobb i Malmö. Leah Scott har dock redan gett sig iväg till Australien, där hon ju spelat tidigare och där de har en “omvänd” säsong. Diskussioner pågår med coachparet Kevin Taylor Lundgren och Mikael Nordqvist om en fortsättning, vilket förstås skulle vara viktigt för klubben och laget.

HÖGSBO
Förra säsongens sensationslag, som gick till final i sin återkomst till den högsta nivån, har tappat coachen som ledde laget hela vägen till silvret, Robin Sandberg. Han flyttar till Luleå på ett tvåårskontrakt.

I övrigt är inget bekräftat om det kommande lagbygget. Viktigt blir förstås att snart hitta en ny head coach. Det blir naturligtvis en rejäl utmaning att ta sig an ett lag som mot alla odds tog sig till final, men för rätt person är det ändå ett perfekt tillfälle. Högsbo är en stabil förening med en bra verksamhet, som garanterat ser långsiktigt på sin ligasatsning.

I en intervju sa Jonas Fredriksson att alla klutar skulle sättas till att behålla så många som möjligt. Och så tror vi också att det blir. Med importerna vet man dock aldrig, men att få Hanna Johansson att satsa vidare är en nyckel i sammanhanget.

LULEÅ
David Visscher fick lämna och likaså den spelare som mer än någon annan personifierat vinnarkulturen i Luleå, Anna Barthold. Efter en säsong som slutade i besvikelse, ut i kvartsfinal, laddar man upp för en ny- och omstart. Och den som skall gå i täten är förstås nye head coachen, Robin Sandberg.

Tre spelare är än så länge kontrakterade: Allis Nyström, Chioma Nnamaka och Felicia Ponturo. Det är en god start, men mer kommer. Vi kan vara säkra på att det kommer att skapas en konkurrensdugligt lag i Luleå, för målsättningen inför kommande säsong är lika högt satt som vanligt.

Luleå har varit på jakt efter svenska spelare högt uppe i hierarkin. Det blir inget av med Ellen Nyström och Josefine Vesterberg, men sådana som Elin Gustavsson och Abigail Asoro finns också på önskelistan.

MARK
Det blev en sistaplats i grundserien för Mark, som satsade på utveckling mer än resultat förra säsongen. Coachen Joey Cafferky jr. får dock inte fortsatt förtroende. I hans ställe har klubben rekryterat greken Pascalis Leras, förr säsongen i Norrort och året innan i Visby Ladies. Den slagfärdige Leras blir ett kul nytillskott i coachskaran, med sin faiblesse för oneliners.

Leras lär få fortsätta på den inslagna vägen, med ett fortsatt ungt och inhemskt lag. Skillnaden mot förra säsongen blir att man kommer att satsa på två importer redan från start, vilket man inte hade råd med förra hösten.

Inga spelare är, såvitt jag vet, ännu bekräftade som klara, men högst troligt får vi se en fortsättning för många. Mark letar dock nytillskott och har uppgett att “spelare som vill komma till Mark skall veta att det finns möjligheter till speltid”.

NORRKÖPING
Läget är oklart i flera av klubbarna och kanske mest av allt i Norrköping. Skuldberget är stort och eftersom arenan inte skall säljas lär det bli en ordentligt nedbantad budget kommande säsong.

Vart allt tar vägen kan ingen säga i dagsläget eftersom en ny styrelse snart skall väljas och ingen tar, eller ens kan ta, något beslut, innan dess. Men en sak har hänt och det är att coachen, Jurgita Kausaite, har sagt upp sig.

Dolphins står alltså utan coach och utan kontrakterade spelare. Mest troligt stannar i alla fall flera av de yngre spelarna, men sedan är det ovisst. Sofia Pelander vill pröva sina vingar utomlands och Vanessa Taylor funderar på college. Det är vad vi vet hittills. Men andra klubbar är förstås och försöker rekrytera Norrköpingsspelare. Tids nog lär vi få veta vart det barkar. I ligan vill ändå Norrköping stanna, vilket vi får se som något positivt.

TELGE
Inte heller från Telge har ännu kommit några bekräftelser på klara spelare eller coacher. Enligt uppgift kommer dock både Viktor Bengtsson och Joakim Lantto att fortsätta och det förväntas en utökad satsning i Telge, som kommer att skruva upp målsättningarna.

Det lär i så fall betyda goda nyrekryteringar av såväl svenska som utländska spelare. Rimligen borde dock Telge inte kunna räkna med en fortsättning för Klara Lundquist, som förväntas ta steget ut i den stora världen.

Telge har, mer än någon annan klubb, en gedigen bas av egenfostrade spelare att bygga på. Möjligen kan man få alla att stanna och därifrån tillföra spets som gör att laget blir mer konkurrensdugligt. Men det ryktas samtidigt att andra klubbar visat intresse för Telgespelare.

UPPSALA
Om och från Uppsala har det bara hörts rykten om vad som väntar nästa säsong. Att komma till skott med ny coach är givetvis högprioriterat. En kvinnlig head coach lär ha stått högt på önskelistan, vilket tyvärr inte är det lättaste att förverkliga. Olika namn och konstellationer har hörts i etern, t o m en fortsättning för duon Person/Brown. Vi får se vad Uppsala kommer fram till.

På spelarfronten blir det viktigt för Uppsala att säkra Agnes Nordström och ytterligare någon/några av de etablerade spelarna. Hur många som stannar från förra säsongens är högst ovisst. Sex svenska nyförvärv blev det ju förra säsongen. Att se flera av dem försvinna och tvingas fylla på nytt igen skulle förstås vara mödosamt.

WETTERBYGDEN
Nykomlingen från Huskvarna vilar inte på lagrarna. En ny amerikanska, vid namn Sarah Saba, är redan klar. Likaså är det förlängt med Emma Johansson, Jelena Krsmanovic och Emina Busatlija, och unga talangen Tilde Sjökvist har hämtats från Brahe. Likaså fortsätter head coach Fransisco Pinto, som kommer att assisteras av nye spanjoren David Torrescusa.

På minuskontot har vi Sofia Hägg efter bara en säsong i Wetterbygdens färger. Och det skulle förvåna om man lyckas få Louice Halvarsson att stanna på hemmaplan. Landslagsstjärnan har ju uttryckt att hon vill göra ytterligare en vända utomlands.

Klart är i alla fall att Wetterbygden satsar på att etablera sig i ligan och har ambitionen att bygga upp ett lag som är starkt nog att överträffa resultatet från förra säsongen.

VISBY
Revansch är ordet man hör från Visby och coach Eivind Möstl, som i höst går in i sin andra säsong med Ladies. 2018/19 blev en skuffelse som inte skall upprepas. Frågan är hur Visby skall ta sig an lagbygget. Det har ju visat sig svårt att få bra svenska spelare att komma till ön, och sedan stanna där. Att bygga laget med många importer har därför varit ett måste för klubben. Och de är som vi vet flyktiga, vilket gör att den kontinuitet man vill åt, är svår att uppnå.

I Visby jobbas det i alla hårt med att sätta samman laget inför nästa säsong. Klart hittills är att Jonna Raflund fortsätter, liksom de två ungdomarna Elsa Grufstedt och Felicia Thomsson. Att behålla Veronika Mirkovic, efter hennes fina säsong, är givetvis högprioriterat, men vi vet att många andra är ute efter hennes tjänster. Men fler spelare måste till. Och det är något som Visby brukar lyckas med. På det ena eller andra sättet.Share
Updated: 20 maj, 2019 — 21:38