Klara Lundquists nya klubb och lite om Amanda Zahui

Klara Lundquist. Foto: Anders Tillgren

Igår kom kom uppgiften från Frankrike att den svenska supertalangen och landslagsspelaren Klara Lundquist är klar för en ny klubb. Det är BLMA i Montpellier, en fransk toppklubb, som i våras nådde final både i ligan och i Eurocup. Lyon blev för svåra i ligafinalen och i Eurocup fick BLMA se sig besegrade av ryska Nadezdha..

I BLMA, späckat med franska stjärnor som Endy Miyem, Helena Ciak och Diandra Tchatchouang, samt serbiskan Ana Dabovic, spelade också två Sverigebekantingar, Taylor Wurtz, som gjort ligasäsonger för både Östersund och Telge, samt Tina Trebec, som var i Luleå. Trebec spelade bara 15 matcher, medan Wurtz hade en given roll i laget och var ofta starter. Hon snittade 22 minuter och åtta poäng och utgjorde med Samantha Whitcomb lagets amerikanska duo.

Den kommande säsongen ser det ut som om varken Trebec eller Wurtz, eller för den delen Whitcomb, blir kvar. BLMA har gjort klart med två nya amerikanskor, WNBA-spelarna Stephanie Mavunga (från Enisey) och Gabby Williams (Girona). Williams tillbringade för övrigt sin collegetid i UConn. Ut ur laget försvinner också landslagscentern Ciak (till Lyon), liksom Miyem (Flammes Carolo) och Dabovic (Bourges). Dabovic blir övrigt lagkamrat med Elin Eldebrink, som till hösten återvänder till Frankrike.

Den 20-åriga Lundquist är fostrad i Alvik och gjorde fyra ligasäsonger med klubben, men spelade senast, 2018-19, med Telge. Hon gjorde sin bästa ligasäsong hittills, vann skytteligan med 20,1 i snitt och fick utmärkelsen som årets guard i SBL Dam. Att Lundquist skulle ta steget ut i Europa den här hösten var väntat. Och nu landar hon alltså i Montpellier i Frankrike för att göra sitt första år utomlands. Och minst två svenskor kommer vi alltså att ha i den franska ligan.

Amanda Zahui börjar däremot bli ett rutinerat proffs. Hon har nu gjort fyra säsonger i WNBA och lika många vintersäsonger i riktigt högklassiga europeiska lag. Det är en slitsam tillvaro att spela året runt och frågan är väl bara hur länge Zahuis kropp klarar av det. Med sina 26 år är hon fortfarande ung i förhållande till många som spelar på samma nivå, men förr eller senare tar alla amerikanskor ledigt en tid för att få nödvändig vila och uppbyggnadsträning.

I hennes WNBA-klubb, New York, är läget den här säsongen lite mer stabilt. En ny ägare har tagit över och ger lite lugn i organisationen. Någon flytt tillbaka till Madison Square Gardens tycks inte vara i sikte, utan Liberty fortsätter spela hemmamatcherna i Westchester County Center i Plains, cirka 40 km från Manhattan.

Och där startade också Liberty grundserien i fredags, då Indiana var på besök och var ofina nog att snuva New York på segern med matchens sista skott. Indiana vann med 81-80 efter att rookien och tvåmeterscentern Teaira McCowan, tredjevalet i årets draft, avgjorde med ett närskott. Det hjälpte inte att New Yorks storstjärna Tina Charles kom av matchen med 32 poäng och tolv returer.

För Zahui blev det en nattsvart tillställning. Hon fick starta, spelade nästan 29 minuter men fick en nolla i poängkolumnen efter att ha missat de fyra skott hon tog. Kanske var det den snabba omställningen till spelet i WNBA som spökade för Zahui, som dock gjorde en bra insats i en av de två träningsmatcherna hon spelade. Zahui tycks i alla fall få stort förtroende från coachen, Katie Smith, vilket är det viktigaste.

Att det är helt andra bullar i WNBA än på den europeiska kontinenten är dock alldeles klart. När alla de bästa amerikanskorna och många av de främsta från övriga världen samlas i samma liga, blir det en helt annan nivå. Och varje match är tuff och en kamp, vilket man inte kan säga om många av de matcher som amerikanskorna spelar i sina europeiska lag.

Ett exempel på skillnaden var matchen i lördags mellan Seattle och Phoenix, vars insidestjärna Brittney Griner är van att ha lekstuga, oavsett motstånd, när hon spelar i Europa. Men nu mötte hon avsevärt tuffare försvar och det gick inte alls lika lätt mot Seattles fina försvar. Griner spelade nästan hela matchen och kom visserligen upp i 19 poäng, men missade mer än hälften av sina skott och kastade bort sex bollar.

Seattle, som varit nederlagstippat eftersom både Breanna Stewart och Sue Bird är satta ur spel, gjorde en strålande match och vann med 77-68. Mest imponerade deras försvar och Bird berättade mycket riktigt i en intervju att laget fokuserat väldigt mycket på defensiven under försäsongen. Ett begripligt beslut med tanke på att man tappat så mycket offensiv eldkraft.

Share
Updated: 26 maj, 2019 — 18:26