Lite om EM-förberedelser

Foto: SBBF

Så kom då den första svenska vinsten i träningslandskamperna inför EM. Efter torsdagens match mot Slovenien blev det en jätteseger mot Storbrittanien, 87-45. Det var överraskande stora siffror med tanke på att det brittiska laget pressade Slovenien på fredagen och tvingade det att spela sina bästa ända in i slutet.

Så var det inte i Sloveniens möte med Sverige. Det svenska underläget var 25 poäng inför sista perioden, då Slovenien bänkade sina starters och Sverige kunde snygga till siffrorna så att förlusten stannade vid 73-81.

De det blev rejäl spridning vad gäller minuter och poänggörande, precis som det brukar vara i träningsmatcher. Mot Slovenien blev Louice Halvarsson (17), Elin Eldebrink (16) och Regan Magarity (14) de främsta poänggörarna. Mot GB var det Binta Drammeh (17), Magarity (12) och Abigail Glomazic (12). I den senare matchen gjorde för övrigt alla svenskorna poäng.

Tyvärr lyckades jag inte komma åt att se någon av matcherna i Slovenien, men Sverige lär ha gjort en stark defensiv insats mot Storbrittanien, som kom upp i förfärande 29 TO. Kanske satt också fredagens match i de brittiska benen. De hade behövt Temi Fagbenle och Karlie Samuelson, men i det avseendet var det kvitterat, för Sverige kom ju till spel utan Frida Eldebrink och Amanda Zahui.

Sverige kommer att möta Storbrittanien ytterligare en gång innan EM. Det blir 20-22 juni då det även blir en match mot Spanien, som står värd för matcherna. Med förhoppningsvis alla spelare på plats, i såväl Sverige som Storbrittanien, blir mötet ett bättre test än lördagens match.

Matcherna i helgen lär i alla fall ha gett beskedet att Regan Magarity nu har en plats i EM-laget. Hon fick starta båda matcherna och sett till siffrorna levererade hon nog över förväntan, för det har ju undrats både här och där hur hon skulle klara sig på den här nivån. Nu lär det inte råda några tvivel.

Därmed torde 11/12 platser i EM-laget vara klara, för Zahui ansluter ju förr eller senare och likaså Frida Eldebrink. De elva är de här:
Farhiya Abdi
Elin Eldebrink
Frida Eldebrink
Binta Drammeh
Danielle Hamilton Carter
Louice Halvarsson
Kalis Loyd
Klara Lundquist
Regan Magarity
Ellen Nyström
Amanda Zahui

Ytterligare en spelare skall in i laget och det står nog mellan Abigail Glomazic och Josefine Vesterberg, kanske också Paulina Hersler. Hur coacherna tänker har vi ingen aning om, men beskedet lär komma innan landslaget, som nu har några dagars vila, ger sig iväg till de avslutande träningsmatcherna i Spanien.

Från de andra EM-lagens förberedelsematcher kan vi notera ett par stycken de senaste dagarna:
Spanien-Ryssland 61-70
Italien-Belgien 61-49
Serbien-Slovakien 93-60

Det är svårt att värdera resultaten eftersom man inte vet exakt vilka som varit med och vilka som saknats i lagen, men oavsett är det starkt av Ryssland att slå Spanien. Vadeeva har ju anslutit till den ryska truppen och det var hon (14) och Raisa Musina (17) som gjorde mest poäng i laget. Marta Xargay blev poängbäst i Spanien med 12.

Två spanjorskor, Astou Ndour och Sancho Lyttle, är kvar i WNBA och kommer att stanna där. De båda saknas i Spaniens bruttotrupp. Bara en av dem skulle få spela eftersom båda är naturaliserade, men oavsett vem som skulle gjort det så innebär det att Spanien tappar lite storlek.

Att Italien lyckades besegra Belgien har nog att göra med att både Emma Meesseman och Kim Mestdagh än så länge är kvar i WNBA, men skall snart ansluta till EM-laget. Efter bronset i EM 2017 är Belgien högt tippat även den här gången.

Förutom Vadeeva, som redan åkt iväg, är det bara de två belgiska spelarna och Amanda Zahui som är kvar i WNBA. Inga andra EM-spelare har ännu inte satt sin fot i den amerikanska ligan den här säsongen. Det är fullt fokus på EM-förberedelserna. Inte så konstigt med tanke på att det är OS-kvalplatser på spel.

Vid sidan av de svenska EM-spelarna finns det några före detta ligaspelare i några av de andra landslagen. Fem spelare finns i alla fall redovisade i bruttotrupperna. Det återstår alltså att se vilka av dem som kommer med i de slutliga trupperna på tolv spelare.

I Lettland finns Zenta Melnika som en av 16. Hon spelade ett år i A3 och har den gångna säsongen hållit till i den italienska ligan, i San Martino. Kanske kan Melnika ta en plats i det lettisk laget, som saknar flera viktiga spelare. Även brittiskan Chantelle Handy har spelat i A3 (dåvarande Udominate). Också hon gjorde den senaste säsongen i Italien, Battipaglia. Storbrittaniens trupp består av 17 spelare och med stor säkerhet kommer Handy att vara en av de tolv i det slutliga laget..

Än en gång hittar vi Dajana Butulija i den serbiska truppen, där 19 spelare ingår. Butulija, som tillhört både Luleå och Uppsala (dåvarande Sallén) är ju en favorit hos coach Maljkovic. I EM 2015, då Serbien blev mästare, var ju Butulija starter i varje match, men 2017 kom hon inte ens med i laget. fast då var ju inte heller Maljkovic coach. Butulija tillhörde förra säsongen UMCS Lublin i den polska ligan.

Två fasta medarbetare i det belgiska landslaget är Marjorie Carpreaux och Julie Vanloo, som spelat för Solna respektive Luleå. Säsongen 2018-19 återfanns de i Kangeroes, Belgien (Carpreaux) och PEAC-Pecs , Ungern (Vanloo). Båda har goda möjligheter att slå sig in i det belgiska laget, men konkurrensen är hård. 19 spelare spelare slåss om platserna.


Share
Updated: 9 juni, 2019 — 20:41